BiH
65

Wigemark: BiH je zrela demokratija i cijenimo što građani biraju

Piše: E. S. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark smatra da su lokalni izbori važan dan za BiH jer su oni suština lokalne demokratije.

"Ovo je jedan izuzetno važan dan za BiH i sama suština lokalnih izbora je u demokratiji i to je ono što mi u Evropskoj uniji cijenimo i pokušavamo da očuvamo. Bosna i Hercegovina je na jednoj zanimljivoj i važnoj raskrsnici i zemlja pokušava da napravi iskorak ka EU, što mi podržavamo, ali postoje druge sile koje žele, ne samo da vas zadrže nego i da povuku ovu državu nazad", kazao je Wigemark.

Napomenuo je da je ovo izuzetno važan dan kada građani imaju čast da glasaju.

"Izuzetno je važno očuvati integritet demokratskog procesa i osigurati da građani biraju po svojoj volji i želji i bez ikakvih pritisaka. Mi smo pružili podršku Koaliciji Pod lupom koja posmatra izbore. Pratit ćemo njihove preporuke, ali i Centralne izborne komisije koja je glavna u ovom procesu", kazao je Wigermark prilikom posjete jednom od biračkih mjesta u Sarajevu.

Kazao je da ne vidi razlog zašto se najnormalnije ne bi odvijali izbori u ovoj zemlji.

"Vi ste jedna zrela demokratija i trebate takvi biti da biste postali članica EU. Ne treba zaboraviti i da je BiH mlada država i da ima različitih glasova u kojem pravcu treba da krene ova zemlja. Lokalni izbori su se odvijali u sjeni pitanja koja prevazilaze lokalnu razinu, al neovisno o tome vjerujem da će građani birati pojedince koji će glasati za one koji će raditi u njihovom interesu". rekao je šef delegacije EU u BiH.

U vezi s neodržavanjem izbora u Mostaru osam godina kazao je da su u više navrata isticali da je nužno da se održe lokalni izbori u tom gradu, ocijenivši nedopustivim da takvo stanje još traje.

"Mi kao EU nismo se do sada aktivno angažovali na iznalaženju rješenja, ali možda je vrijeme da se uključimo", istakao je Wigemark.