BiH
0

Vlada TK: Više od pola miliona KM za osobe u stanju socijalne potrebe

FENA
Vlada Tuzlanskog kantona dala je danas suglasnost na Program raspodjele sredstava za materijalno zbrinjavanje osoba u stanju socijalne potrebe za 2012. godinu.

Tako će iz proračuna Vlada TK izdvojiti 587.480 KM. Između ostalog za potporu projektima, pripreme i distribucije hrane, odnosno ishranu najsiromašnijih građana na području TK planirano je 282.000 KM, a 115.000 KM za potporu programima pomoći starim i osobama u stanju socijalne potrebe.

Potpora realizaciji Programa rada sa djecom sa višestrukim i najtežim oblicima invaliditeta kroz provođenje procesa habilitacije i rehabilitacije planirana je u iznosu od 61.600 dok je za potporu realizaciji programa osnaživanja pojedinaca sa invaliditetom, pomoć u nabavci ortopedskih pomagala, potpora učenicima i studentima sa invaliditetom i dr. pomoći invalidnim osobama predviđeno 25.000 KM.

Preostali iznos sredstava predviđen je za potporu programu međusobne pomoći osoba u duševnoj nevolji , iniciranje programa okupacione i radne terapije, sklonište i potpora žrtvama nasilja, za realizaciju Sporazuma o suradnji u vezi sa projektom: "Potpora žrtvama ratnih zločina u procesima pripreme za svjedočenja", potporu djeci i mladima iz jednoroditeljskih i obitelji pod rizikom jednoroditeljstva, obiteljsko savjetovalište, potporu programu profesionalne rehabilitacije i zapošljavanju osoba sa invaliditetom itd.

Vlada je danas dala i saglasnost na Program raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice subvencija troškova prevencije, rehabilitacije i resocijalizacije ovisnosti o drogama za ovu godinu u ukupnom iznosu od 300.000 KM. Za potporu projektima prevencije ovisnika o psihoaktivnim supstancama planirano 58.000 KM, za potporu projektima rehabilitacije ovisnika 170.000 KM, a 72.000 KM planirano je za potporu projektima resocijalizacije ovisnika.

Na današnjoj sjednici Vlada TK donijela je i Program o rasporedu bespovratnih novčanih sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba branitelja i članova njihove obitelji u ukupnom iznosu od 2.000.000 KM. Od toga 1.800.000 KM planirano je za jednokratne dodjele bespovratnih novčanih sredstava prema Uredbi o utvrđivanju osnova, mjerila, kriterija i postupka za odobravanje sredstava za pomoć u rješavanju stambenih potreba branitelja i članova njihovih obitelji, a 200.000 KM je planirano za jednokratne prenose bespovratnih grant sredstava za pomoć u stambenom zbrinjavanju socijalno i stambeno najugroženijih korisnika boračko – invalidske zaštite.