BiH
2

Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca

FENA
Sjednica Vlade FBiH
Sjednica Vlade FBiH
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj hitnoj sjednici u Mostaru, utvrdila Prijedlog zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata i, uvažavajući Zaključak Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH sa sjednice održane 18.3.2013. godine, predložila njegovo razmatranje i donošenje po hitnom postupku.

Ovim zakonom se na jedinstven način propisuje korištenje i ostvarivanje prava na prijevremeno povoljnije penzionisanje bivših pripadnika oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH, HVO, HOS, MUP-a RBiH i Odjela za unutrašnje poslove/MUP HZHB) osnovica, obračun, isplata, ponovni obračun i postupak za ostvarivanje prava na penziju, osiguravanje sredstava i druga pitanja.

Izuzetno, pravo na povoljnije penzionisanje pod uslovima i na način propisan ovim zakonom, može ostvariti pet kategorija korisnika.

To su pripadnici policije koji su najmanje 12 mjeseci (bez obzira na to je li to bilo u kontinuitetu) od 18.9.1991. do 23.12.1995. godine obavljali dužnost i poslove komandanta-zapovjednika, komandira i načelnika (u jedinici specijalne borbene jedinice policijske stanice, u stanici policije kriminalističke službe javne bezbjednosti i centrima službi bezbjednosti, specijalnih borbenih jedinica odreda policije i centrima službi bezbjednosti MUP-a Republike Bosne i Hercegovine i Odjela za unutrašnje poslove / MUP-a Hrvatske zajednice Herceg-Bosne).

Između ostalog, na svojoj današnjoj sjednici u Mostaru Vlada Federacije BiH podržala je zaduženje za potrebe izgradnje Koridora 5C.

Vlada FBiH podržala je danas inicijativu da se osiguraju dodatna sredstva kreditnim zaduženjem kod Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Amandmanom na Ugovor o kreditu od 28. oktobra 2008. godine između Bosne i Hercegovine i EBRD-a za projekat Koridor 5C u iznosu od 25 miliona eura.

Konačna odluka o zaduženju bit će donesena nakon usaglašavanja Amandmana na Ugovor sa EBRD-om, a krajnji dužnik po ovom kreditnom zaduženju biti će JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

Obustava rashoda i izdataka

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku kojom na period do 45 dana obustavlja izvršavanje pojedinih rashode i izdataka iz Federalnog budžeta za 2013. godinu.

Riječ je o obustavi izvršavanja svih transfera koji se realizuju na osnovu programa utroška u skladu sa članom 38. Zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2013. godinu. Odluka ima za cilj uspostavu likvidnosti i ravnoteže ovogodišnjeg Budžeta Federacije BiH.

Tri odluke o staroj deviznoj štednji

Današnjom Odlukom, Vlada FBiH utvrdila je postupke i dinamiku gotovinskih isplata verificiranih tražbina po osnovi računa stare devizne štednje u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013.godinu. Svakom pojedinom potražiocu, kojem je izdata potvrda o verifikaciji stare devizne štednje, isplaćuje se sa Jedinstvenog računa riznice FBiH maksimalni iznos od 1.000 KM ili ukupan iznos do 1.000 KM.

Drugom odlukom ovlašteno je Federalno ministarstvo finansija da realizuje obaveze po osnovi verificiranih računa stare devizne štednje koje, nakon gotovinske isplate od 1.000 KM, ne prelaze 100 KM.

Donesena je i Odluka o petoj emisiji obveznica FBiH za izmirenje obaveza po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje. Iznos emisije obveznica je 63.038.031 KM, i to predstavlja sumu pojedinačnih verificiranih iznosa, umanjenih za isplaćene gotovinske isplate i poslije otpisa iznosa u feninzima za svakog povjerioca.

Sredstva za osiguranje povrata kredita Energoinvesta

Federalna vlada donijela je Odluku da kod Razvojne banke Federacije BiH deponira 5.500.000 KM u svrhu osiguranja povrata kredita gospodarskog društva Energoinvest d.d. Sarajevo. Na ova sredstva Banka neće obračunavati i neće plaćati kamatu.

Iznos od 5.000.000 KM osigurava se smanjenjem raspoloživih sredstava namjenskog dugoročno oročenog depozita uspostavljenog po Ugovoru o formiranju namjenskog dugoročno oročenog depozita od 21. februara 2013. godine, u skladu s čim će biti zaključen Aneks Ugovora o formiranju namjenskog dugoročno oročenog depozita. Iznos od 500.000 KM iz naknade za preuzimanje obveze plaća Energoinvest d.d. Sarajevo.

Sredstva za BH Airlines

Federalna vlada donijela je Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava tekućeg transfera "Subvencije javnim preduzećima - JP BH Airlines d.o.o.Sarajevo" utvrđenog Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2013. godinu Federalnom ministarstvu saobraćaja i komunikacija.

Riječ je o iznosu od 2.720.000 KM, a sredstva će biti utrošena za troškove avio goriva (1.300.000 KM), preleta i navigacije (500.000 KM), handlinga/landinga u (420.000 KM) i održavanja aviona (500.000 KM).

Saglasnost za prodaju imovine Šipad Export Importa

S ciljem prevazilaženja problema konstantne nelikvidnosti i nemogućnosti izmirenja prispjelih obaveza privrednog društva Šipad Export Import d.d. Sarajevo, Vlada FBiH je danas donijela Odluku o davanju saglasnosti na Odluku Nadzornog odbora ovog privrednog društva o prodaji imovine kroz postupak male privatizacije.

U Odluci Nadzornog odbora je, pored ostalog, navedeno da će sredstva iz prodaje poslovne zgrade u ulici Maršala Tita broj 15 u Sarajevu, biti upotrijebljena za izmirenje svih dospjelih obaveza prema svim povjeriocima, izmirenje sudskih obaveza prema sudskim presudama, te neizmirenih doprinosa i poreza.

Za provođenje ove odluke zaduženi su Agencija za privatizaciju u FBiH i privredno društvo "Šipad Export lmport", svako u okviru svoje nadležnosti, a o njenoj realizaciji će Agencija obavještavati Vladu FBiH.

Podržan prijedlog nomenklature statističkih teritorijalnih jedinica

Vlada FBiH prihvatila je danas mišljenje Federalnog zavoda za statistiku na Prijedlog nomenklatura statističkih teritorijalnih jedinica za Bosnu i Hercegovinu, koju je Vladi uputila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

Vlada zaključeno je, podržava Prijedlog nomenklatura statističkih teritorijalnih jedinica za BiH, te će on biti upućen u dalju proceduru, čime se stvaraju preduvjeti za ispunjavanje obaveza koji proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Saglasnost Filmskom centru Sarajevo

Vlada Federacije BiH je dala saglasnost Javnom preduzeću Filmski centar Sarajevo d.o.o. da izvrši uknjižbu prava vlasništva na nekretninama koje se nalaze u ulici Nahorevska u Sarajevu. Saglasnost je data i da se u sudskim postupcima angažuje stručno lice koje će zastupati Filmski centar Sarajevo d.o.o.

Hitna sjednica Vlade Federacije BiH okončana je u 13.30 sati, stoji u saopćenju iz Vladinog ureda za odnose s javnošću.