Općina Stari Grad
52

Ulica Bakarevića u Sarajevu nakon kiše liči na Veneciju: Povlačenjem vode ostaju fekalije

S. Š.
Foto: Čitatelj
(Foto: Čitatelj)
Stanovnici Bakarevićeve ulice u Općini Stari Grad u Sarajevu godinama se bore sa problemima koji se jave nakon svake kiše - ulica tada biva poplavljena fekalnim vodama koje naprave ogromnu štetu.
Kao što je Klix.ba već ukazao - problem u vodovodnom i kanalizacijonom sistemu u Sarajevu je dugogodišnji. Nije rijetkost da ulice u glavnom gradu, u mnogim naseljima, bivaju poplavljene i bez prethodnih kišnih padavina, već izbijanjem podzemnih voda na površinu. No, kiša će, kako svjedoče stanovnici ulice Bakarevića, tek stvoriti ogromnu štetu.

"Strahujemo od svake kiše, jer se ova ulica tada diči gejzirima, ali ne islandskim, nego fekalnim i fekalnim kanalima (koji prohodnošću liče na venecijanske). Obraćali smo se, u više navrata, nadležnim organima za poduzimanje mjera i aktivnosti iz njihove nadležnosti i hitnog inspekcijskog nadzora u cilju rješavanja višedecenijskog problema zapušenosti kanalizacijonih slivnika i šahtova i kanalizacionih vodova u ovoj ulici, ali mi decenijama samo slušamo izjave o nenadležnosti svih u lancu i nedostatku sredstava", govori za Klix.ba jedna od stanovnica ove ulice.

Sudeći prema fotografijama i videosnimcima, osim vode koja gotovo onemogućuje kretanje ulicom, nakon povlačenja voda za sobom ostavlja mulj i fekalije. Osim toga, to dalje predstavlja opasnost za prolaznike jer ulica biva klizava.

Bakarevićeva ulica vodi do Sarajevske žičare, u njoj se nalaze i Ambasade Kraljevine Norveške i Ambasade Republike Hrvatske, a svakako je mjesto kojim svakodnevno, osim turista, prodefiluju i njeni mnogobrojni stanovnici.

Također, na adresu naše redakcije stiglo je još žalbi, većinom stanovnika Općine Stari Grad pa se čini da je u ovom dijelu grada situacija s podzemnim vodama najkritičnija. Konkretno, ulica Mejlijina na Vratniku još je jedna od onih u kojoj problemima vodovoda i kanalizacije nema kraja.

Kako su iz ViK-a za Klix.ba kazali ranije, svjesni su svih kvarova i rade na njihovom otklanjanju, ali je dotrajali cjevovod glavni krivac. Napomenuli su također da je u toku rekonstrukcija vodovodne mreže koja će umnogome smanjiti kvarove.