Eskalacija u najavi
6

Kineska vojska vježba oko Tajvana: "Ovo je kazna za separatističke poteze"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kina je u četvrtak pokrenula dvodnevne vojne vježbe u blizini Tajvana potpuno okruživši otok. Kineski vojni glasnogovornik rekao je da je to "kazna za separatističke aktivnosti" tajvanske vlade. Taipei je osudio manevre kineske vojske.

Kina je započela manevre u Tajvanskom tjesnacu tri dana nakon inauguracije novog tajvanskog predsjednika Lai Ching-tea.

Peking ga naziva opasnim separatistom. Lai, kao i njegov prethodnik Cai Jing-wen, odbacuje tvrdnje Kine o suverenitetu nad Tajvanom i kaže da samo njezin narod može odlučiti o budućnosti otoka.

Istočna komanda kineske vojske izvijestila je da će pomorske, zračne i raketne snage učestvovati u vježbama pod nazivom Sword-2024A. Manevri su pokrenuti u 7.45 sati po lokalnom vremenu, a kineska vojska također je objavila svoj program i kartu.

Vojne vježbe kineske vojske u Tajvanskom tjesnacu Taipei je opisao kao "iracionalne provokacije koje podrivaju mir i stabilnost u regiji".

Tajvansko Ministarstvo odbrane priopćilo je da je odgovorilo raspoređivanjem svojih pomorskih, zračnih i kopnenih snaga kako bi "zaštitilo slobodu, demokraciju i suverenitet" Tajvana. Dodaje se da je tajvanska vojska spremna braniti otok.

Kina Tajvan smatra dijelom svog teritorija, uprkos činjenici da otok ima nezavisnu vladu od 1949. godine. Peking je više puta ponovio da će jednog dana preuzeti kontrolu nad demokratskim Tajvanom i nije isključio upotrebu vojne sile za postizanje tog cilja.

Posljednjih godina pritisak na Taipei se povećao te se gotovo svakodnevno na otok šalju vojni avioni i brodovi.