Sve više žalbi u Sarajevu
27

Pitali smo ViK zašto građani Sarajeva svjedoče užasnom vodovodnom sistemu - Nije do njih

S. Š.
Ilustracija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Problem u vodovodnom i kanalizacijonom sistemu u Sarajevu je dugogodišnji. Kvarovi su česti, isto tako često smo svjedoci i radova na otklanjanju kvarova, međutim građani stiču utisak da se zapravo tapka u mjestu jer situacija u glavnom gradu BiH, što se podzemnih voda tiče, nije baš zadovoljavajuća.
Na adresu portala Klix.ba u posljednje vrijeme stiže sve više žalbi građana nekoliko sarajevskih naselja, a žalbe se tiču kvarova kod vodovodnog i kanalizacionog sistema.

Naime, sa sarajevskih ulica šalje se vrlo ružna slika grada kakav ne bi trebao izgledati nikako, pogotovo ne u periodu godinu kada je on najposjećeniji. Vrijeme je festivala, raznoraznih drugih događaja, a turista je - kako kažu nadležni - više neko ikada.

Ipak, pored svega toga postoji i druga strana medalje, ona malo ne toliko lijepa za vidjeti. Riječ je o problemima vodovodne i kanalizacijone infrastrukture s kojima se susreću stanovnici nekoliko sarajevskih naselja, a Koševsko Brdo, Vratnik te naselja u Općini Novi Grad samo su neka od mjesta u Sarajevu kod kojih je taj problem izraženiji.

U Ulici Vratnik Mejdan, na putu prema Žutoj tabiji se danima slijeva kanalizacija. Stanari ovog dijela Sarajeva se žale nadležnima, a kako su čitatelji portala Klix.ba kazali - adekvatna reakcija izostaje.

Pored toga što je veoma opasno da otpadne materije iz kanalizacije redovno teku niz ulicu, širi se i neugodan miris.

Probleme sa ViK-om imaju i stanovnici naselja Koševsko Brdo. Pored stalnih redukcija i svakodnevnog prekida snabdijevenija vodom, suočavaju se i sa problemom vode upitne kvalitete. Snimak koji je poslao čitatelj našeg portala pokazuje kako izgleda voda u periodima kada ne traju redukcije.

Voda ima neugodan miris te je evidentno da se koristi mnogo više hlora nego što je uobičajeno.

Osim toga, čitatelj iz Rajlovca javlja nam da na jednom dijelu naselja podzemne vode konstantno izbijaju na površinu čime, prema njegovim riječima, "ističe cca 30 olimpijskih bazena".

Rajlovac (Foto: Čitatelj)
Rajlovac (Foto: Čitatelj)

S druge strane, problemi se javljaju i kod naselja Bare, tačnije u Alipašinoj ulici, na dionici ceste od stadiona "Asim Ferhatović Hase" ka Barama.

Iz ViK-a kažu da je glavni uzrok kvarova dotrajalost cjevovoda

Zbog svega prethodno navedenog, kontaktirali smo ViK kako bi probali dobiti odgovore zbog čega su kvarovi sve učestaliji te kada bi građani konačno mogli očekivati poboljšanje vodovodnog i kanalizacionog sistema.

"Ekipe Pogona Vodovod su svakodnevno na terenu angažovane po pitanju otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži od 7:30 do 22 sati uključujući i dežurne ekipe vikendima", kažu nam iz ViK-a.

Zbog žalbi građana sa područja Bara, Koševskog Brda, Starog Grada, ali i ostalih naselja, iz ViK-a kažu da je u proteklom periodu bilo dosta intervencija, ali da će se one i nastaviti.

"Na lokalitetu koji navodite da se građani žale zbog čestih popravki, obzirom da je cjevovod star, bilo je dosta intervencija na istom. Stručne službe KJKKP VIK-a dostavljaju informacije prema nadležnim Općinama i resornom Ministarstvu za rekonstruciju vodovodne mreže prema velikom broju zabilježenih kvarova te plan i program nadležnih Općina za sanacijom asfaltne površine. U toku je rekonstrukcija vodovodne mreže po projektu EBRD, gdje smo uvjereni da će doći do smanjenja kvarova na pojedinim dijelovima grada", odgovor je ViK-a na upit Klix.ba.

Što se tiče rekonstrukcije vodovodne mreže, ona je počela u februaru 2022. godine i planirano je da traje dvije godine.

Planirana je rekonstrukcija sistema vodosnabdijevanja na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad te Vogošća i Ilidža, a u ovoj fazi rekonstrukcija će se biti na trasi od 36 kilometara. Kako su naglasili nadležni, riječ je o rekonstrukciji na mjestima na kojima su najveći gubici vode. Nakon realizacije ovog projekta, koji bi trebao trajati dvije godine, doći će do, kako tvrde, znatnog smanjenja gubitaka vode.

Radovi će se izvoditi u 45 ulica Kantona Sarajevo, a neke od njih su ulice: Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Kemala Kapetanovića (Grbavica), dio ulice Hamdije Čemerlića, Behdžeta Mutevelića, Aleja Bosne Srebrene, Osik, Huseina Đoze, Mitra Šućura i Rašida Bešlije, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Rekonstrukcija vodovodne mreže u Sarajevu koštat će 9,8 miliona eura osiguranih kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).