BiH
4

U Španiji propao skup negatora genocida u Srebrenici

Piše: E. G.
Učesnici skupa
U Španiji je nedavno održan skup na kojem su organizatori pokušali negirati genocid u Srebrenici i karakter proteklog rata u BiH, negirajući činjenice i ono čime je upoznat cijeli svijet.

Tamo neki u uniformama srpske vojske ubili su šačicu Bošnjaka u Srebrenici u kojoj se nikako nije desio genocid i ako ste slučajno na TV-u vidjeli snimke ubijanja golobradih bošnjačkih dječaka, njihovih očeva, majki i sestara nemojte vjerovati svojim očima, vjerujte nama. Tako bi se ukratko moglo opisati način na koji izvjesni Aleksandar Vuksanović pokušava predstaviti španskoj javnosti događanja 1995. godine u Srebrenici kao historijsku činjenicu.

Pojedini mediji u regiji su nedavno održani skup u Madridu koji je organizirao Vuksanović, a na kojem se pokušao negirati genocid u Srebrenici, okarakterisali kao veoma uspješan "međunarodni naučni skup". Da to nije ni izbliza bilo tako govori činjenica da je u iznajmljenoj sali kulturnog centra "Circulo de Bellas Artes" prisustvovalo stotinjak ljudi, uglavnom srbijanske dijaspore, te nekoliko španskih novinara koji su, kada su shvatili o čemu se zapravo radi, odlučili minimalistički ili nikako informirati javnost o održanoj tribini.

Aleksandar Vuksanović, vlasnik je web-portala "Semanario serbio" (Srpski nedjeljnik) i srpske "nevladine" organizacije "Istorijski projekat Srebrenica", a sebi je dodijelio misiju da negira genocid nad Bošnjacima u BiH za dobrobit nacionalnih srpskih interesa. Osnovna poruke koju Vuksanović želi prenijeti je, pored toga što tvrdi da se genocid nije dogodio, da "srpskih žrtava nije bilo manje nego bošnjačkih".

Skupu su se obratili i Michel Collon, belgijski novinar i pisac, Eduardo Luis Agire, profesor krivičnog prava iz Argentine, te Stefan Karganović, predsjednik organizacije "Istorijski projekat Srebrenica".

Vuksanović, kao moderator skupa, je kazao kako su "zločin u Srebrenici" počinili "neki koji su nosili uniforme srpske vojske" te dodao da je Haški tribunal osudio samo jednu osobu za te zločine, Dražena Erdemovića, "stranog plaćenika koji se borio za HVO, Armiju BiH i VRS". Vuksanovićev prijatelj sa istom mislijom, Stefan Karganović, ustvrdio je da se genocid u Srebrenici nije dogodio, te da su brojke stradalih Srebreničana prenapuhane.

S druge strane, Collon i Agire su govorili o globalnoj zavjeri te tvrdili da iza svakog sukoba stoje NATO i SAD. Međutim, tokom cijele konferencije nije iznesena nijedna, a da ne kažemo tačna, informacija o Srebrenici i onome što se dešavalo u ratu u BiH. Dvojac Vuksanović i Karganović su sve vrijeme iznosili svoja lična uvjerenja i grubu neistinu, vrijeđajući tako ne samo žrtve i njihove porodice, nego i inteligenciju prosječnog dobronamjernog učesnika skupa, koji je jednostavnom pretragom na internetu, čak da do tada nije ni čuo za Srebrenicu, mogao pronaći istinu.

Skupu je, iako organizator to nije očekivao, prisustvovao i dr. Zlatan Burzić, predstavnik Ambasade BiH u Španiji. Burzić je iskoristio priliku te kazao da "svako ima mišljenje, ali da objektivnu vrijednosti imaju samo činjenice koje govore da je srpska strana počinila genocid u Srebrenici, što je i potvrđeno sudskim odlukama".

Burzić je na tom skupu dodao i to da "dvije decenije nakon genocida u Srebrenici, ljudi koji se i dalje nastavljaju boriti za ideologiju Slobodana Miloševića i nastavljaju projekt revizije historijskih činjenica, jedino oni bez imalo morala i savjesti mogu negirati ono što se zaista dogodilo".

Vuksanović je nakon ovakvih riječi burno reagirao, govoreći da niko iz Ambasade BiH nije pozvan na skup.

Ovoj tribini nije prisustvovao niko od španskih zvaničnika. Došlo je tek nekoliko novinara koji uopće nisu bili upućeni u to šta je zapravo cilj skupa. Kada su shvatili da se radi o negiranju genocida, a ne o naučnom, akademskom skupu, koji govori o dešavanjima u Srebrenici, samo jedan od njih je objavio kratki tekst, dok druga dva nisu ništa objavila.

Nakon skupa Burziću je, kako saznajemo, prišao argentinski profesor te kazao da "se ne smatra negatorom genocida te da ne bi volio da ga se trpa u isti koš sa onima koji to čine".

Spomenimo još i to je Vuksanović pokušao onemogućiti Burziću da govori te je krio mikrofon iza leđa kako publika ne bi čula njegova pitanja i ono što je govorio o genocidu u Srebrenici. Između ostalog, Burzić je pitao i to kako je moguće da se sala tako reprezentativnog kulturnog centra iznajmi negatorima genocida i znači li to da i "Al-Kaida može isto uraditi i održati skup na tom mjestu".