U srijedu, 20. jula
582

U Kozarcu će biti klanjana kolektivna dženaza za 16 žrtava koje su ubijene 1992. godine

S. Š.
Sa kolektivne dženaze u Kamičanima 2020. godine (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sa kolektivne dženaze u Kamičanima 2020. godine (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ukop posmrtnih ostataka šesnaest Prijedorčana koji su 1992. godine ubijeni obavit će se u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, u srijedu 20. jula.

Pripreme za kolektivnu dženazu za 16 ubijenih 1992. godine privode se kraju, a posmrtni ostaci, koji su u proteklom periodu ekshumirani, pronaći će svoj vječni smiraj.

Kolona sa tabutima će iz IC Šejkovača krenuti u utorak, 19. jula i kroz tačno određene satnice proći će, iz Šejkovače, preko Sanskog Mosta, Ključa, Bosanskog Petrovca, Bihaća, Bosanske Krupe, Bosanskog Novog, Prijedora do Kamičana.

Kolektivna dženaza klanjat će se u srijedu, 20. jula, u memorijalnom centru Kamičani u blizini Kozarca.

"20. juli je ujedno i simbol stradanja Bošnjaka u Podrinju. Ovim želimo pružiti podršku i održati memorizaciju Bošnjaka", saopćio je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. na današnjoj konferenciji za medije Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine u Kamičanima rođena je 1973. godine, a najstarija 1927.

Na današnjoj konferenciji Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula rečeno je da su posmrtni ostaci pronađeni na ukupno deset lokacija, deset različitih lokacija, s tim da ima onih čiji su posmrtni ostaci pronađeni u istim masovnim grobnicama.

Dženazi će prisustvovati politički dužnosnici BiH, ambasadori zemalja, ambasador EU u BiH, te predstavnici nevladinih organizacija i drugi.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef-Kavazović, a prisustvovat će i muftije i visoki dužnosnici IZ u BiH.

U programu koji je predviđen za delegacije, a koji će biti zatvoren za javnost, bit će predstavljena dva projekta:

  • Idejno rješenje za budući memorijalni centar Kamičani;
  • izložba artefakata ili materijalnih vrijednosti koji su nađeni prilikom uskopavanja grobnica, a pripadali su nekoj od žrtava.

Podsjećamo, u periodu od maja do augusta 1992. godine sva naselja i mjesta na području općine Prijedor, u kojima su živjeli Bošnjaci su okupirana i u velikoj mjesri razorena, opljačkana, a stanovništvo je ili protjerano ili ubijeno.

Na području općine Prijedor pronađena je najveća primarna masovna grobnica Tomašice, zatim Stari Kevljani, Jakarina Kosa, Korićanske stijene, jama Hrastova glavica i druge.

U prijedorskim logorima i na drugim mjestima Bošnjakinje su silovane i seksualno zlostavljane, a zabilježeni su slučajevi seksualnog zlostavljana muškaraca.

U Prijedoru su ubijeni i tromjesečna beba Velid Softić 95-godišnja starica Zlata Krkić.

Dokazi o zločinima u Prijedoru i masovnim ubijanjima Bošnjaka do sada su evidentirani i posmrtni ostaci locirani na čak 501 lokaciji.