Nakon smrti Raisija
24

Predstojeći izbori mogli bi biti "prelomni trenutak" za Iran

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predstojeći, prijevremeni izbori koji će zamijeniti Ebrahima Raisija kao predsjednika mogli bi biti "prekretnica za Iran" ako vrhovni vođa zemlje dopusti nizu kandidata da se kandidiraju, rekao je stručnjak za Bliski istok za CNN.

"Tvrdio bih da je najposljedičniji neposredni učinak njegove smrti onaj ko će ga slijediti", rekao je Mohammad Ali Shabani, urednik Amwaj.media, CNN-ovoj novinarki Becky Anderson.

"Ti izbori mogu biti prelomni trenutak za Iran", rekao je.

Shabani je priznao da je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei "više sklon konzervativnoj vladavini nego otvaranju političkog prostora".

No, rekao je da je Khamenei "uvijek naglašavao odaziv birača kao lakmus test legitimnosti sistema."

Raisi je postao predsjednik Irana u junu 2021. nakon pobjede na historijski nekonkurentnim predsjedničkim izborima. Mnogi Iranci orijentirani na reforme odbili su sudjelovati u izborima koji su mnogi smatrani neminovnim, a odaziv je pao ispod 50%.

"Khamenei sada ima zlatnu priliku da, na način da sačuva obraz, preokrene kurs dopuštanjem konkurentnih izbora i poticanjem izlaznosti", smatra Shabani.

Tijelo iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i ostalih žrtava helikopterske nesreće bit će prebačeno u utorak iz Tabriza u sjeveroistočni grad Mashhad, gdje je Raisi rođen.

Načelnik štaba iranskih oružanih snaga, Mohammad Bagheri, naredio je istragu o uzroku pada helikoptera u kojem su poginuli predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian, objavila je novinska agencija Tasnim.