Kritike zbog Vukoje
121

SDA optužila Trojku da je "zbog vlasti i par fotelja" predala HDZ-u Ustavni sud BiH

N. Ž.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) se oglasila nakon sjednice Komisije za izbor i imenovanja Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, gdje je Marin Vukoja potvrđen kao jedini kandidat za izbor u Ustavni sud BiH.

Kako su rekli iz SDA, riječ je o potezu koji bi mogao imati teške posljedice po Bosnu i Hercegovinu.

"Odluka članova Komisije za izbor i imenovanje iz vladajuće koalicije da pred Predstavnički dom Parlamenta FBiH dostave ime samo jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja izuzetno neodgovoran potez, koji sasvim sigurno može imati teške posljedice po Bosnu i Hercegovinu i zaštitu njenog ustavnopravnog poretka", kažu iz SDA.

Dodali su "grubo prekršena prava zastupnika da biraju sudije Ustavnog suda BiH sa liste uspješnih kandidata".

"Umjesto toga im se nameće potvrđivanje kandidata po diktatu HDZ-a. Poražavajuće je da su predstavnici "Trojke" u lobiranju za izbor Vukoje glasniji i od samog HDZ-a.

Izborom Marina Vukoje kao jedinog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH zastupnici stranaka „Trojke“ su grubo prekršili vlastita obećanja o meritokratiji, depolitizaciji pravosuđa i potrebi izbora sudije između više kandidata", rekli su.

Iz SDA kažu da "ovakav potez može biti koban po interese države Bosne i Hercegovine."

"Posebno je poražavajuća činjenica da zbog pozicija u vlasti i vlastitih fotelja „Trojka“ uporno srlja u namjeri da HDZ-u preda poziciju u Ustavnom sudu BiH, sa koje se štiti država od sve učestalijih napada na ustavnopravni poredak

Pozivamo zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da umjesto stranačkih i ličnih interesa konačno izaberu interese države Bosne i Hercegovine, te da odbace ovakav prijedlog Komisije za izbor i imenovanje.

Ako su njihovi stranački šefovi servilni i imaju dug prema HDZ-u, zastupnici "Trojke" to ne moraju biti. Svaki od njih pred građanima pojedinačno snosi odgovornost za vlastito glasanje", saopštili su iz SDA.