Sulejman Tihić
0

U Butmiru i o entitetskom glasanju

SRNA
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavio je danas da će na predstojećem sastanku u Butmiru biti otvorena sva pitanja, pa i pitanje entitetskog glasanja.

"Sva pitanja će biti otvorena, pa i entitetsko glasanje, a druga je stvar šta ćemo dogovoriti i za šta ćemo imati podršku međunarodne zajednice. Mnogo toga nećemo moći dogovoriti, ali tamo gdje budemo imali podršku međunarodne zajednice, vjerujem da će se postići dogovor", rekao je Tihić u Mostaru nakon današnjeg sastanka delegacija SDA i HDZ-a BiH.

Tihić je rekao da sastanak u Butmiru mora uspjeti jer se, kako je rekao, boji alternative. 

"Ukoliko ne dođe do sporazuma, bojim se da će stvari u BiH krenuti nizbrdo. Došlo bi do jače radikalizacije prilika, do još jačeg otvorenog antidejtonskog djelovanja, koje se može vidjeti iz RS, do blokade rada institucija i podjela i sukoba, čiji je karakter teško predvidjeti a još teže kontrolisati, jer nemamo institucija koje to mogu raditi", rekao je Tihić. 

On je istakao da može biti ugroženo sve što je postignuto nakon Dejtona i dodao da je odgovornost na domaćim političarima, ali i na međunarodnoj zajednici, koja je garant Dejtonskog sporazuma.

Tihić je ponovio svoje mišljenje o ranijem stranačkom dogovoru između HDZ BiH i SDA za Mostar, koji podrazumijeva da će mandat gradonačelnika pripasti SDA, dok su, nasuprot tome, predstavnici HDZ-a rekli da sporazum nije ispoštovan u nekim segmentima.

"Postoje problemi u odnosima između SDA i HDZ-a i kroz ove sastanke ćemo se potvrditi da ih neutrališemo. Naša je obveza da nalazimo rješenja", kaže Tihić. 
Lider HDZ BiH Dragan Čović je rekao da će razgovori predstavnika dvije stranke biti nastavljeni na svim nivoima, od državne, do opštinske strukture vlasti. 

"Vjerujem da ćemo kroz ove sastanke potvrditi partnerski odnos i to je ključno opredjeljenje", poručio je Čović.