Teške optužbe
14

NiP i SDA "zaratili" zbog Poljoprivrednog dobra Butmir: Ovo su obje strane priče

B. R.
Tarik Stambolić (NiP) i KO SDA
Tarik Stambolić (NiP) i KO SDA
Angažman općinskog vijećnika Naroda i pravde (NiP) na Ilidži Tarika Stambolića u Poljoprivrednom dobru Butmir na osnovu ugovora o djelu je izazvao nove napetosti na relaciji NiP - Stranka demokratske akcije (SDA). Stambolić je iznio teške optužbe na račun SDA. Nije izostala reakcija SDA.

Stamboliću se spočitava da je angažovan na osnovu ugovora o djelu u suprotnosti sa Zakonom o radu, te drugim zakonskim i podzakonskim aktima. Osim toga, u SDA mu spočitavaju mjesečnu naknadu za koju tvrde da iznosi 1.750 KM.

Stambolić je za portal Klix.ba komentarisao svoj angažman u ovom preduzeću. Prema njegovim riječima, nikada nije želio biti uposlen u ovom kantonalnom preduzeću. Obrazložio je zašto se ipak odlučio na angažman na osnovu, kako je rekao, ugovora o djelu.

"Imao sam želju da radim na osnovu ugovora o djelu samo zato da dokažem ono na šta sam sumnjao sve vrijeme i za što su postojale indicije", kazao je.

Stambolić je u telefonskom razgovoru za naš portal, a kasnije i u demantiju za medije istakao niz djela koja je nazvao "pokušajem prikrivanja milionske štete u Poljoprivrednom dobru". Odgovornima za to smatra kadrove Stranke demokratske akcije (SDA). U demantiju je poručio da mu "pakuju optuženi i privođeni za pranje više od milion KM u akciji 'Zadruga' te optuživani i osuđivani za šverc oružjem".

Tvrdi da je izvršni direktor za proizvodnju Almir Muzur blizak načelniku Općine Ilidža Senaidu Memiću, a da je direktor za pravne i finansijske poslove Neđad Mustafić "drug" predsjedavajućeg skupštine KS Mirze Čelika.

"Dva izvršna direktora su od 1. marta 2017. platom i doprinosima građane koštali 149.600 KM", naveo je Stambolić.

Muzura je optužio da je odgovoran za uginuće 60 grla stoke. Prema njegovim navodima, time je nanesena šteta od 200.000 do 250.000 KM.

Osvrnuo se i na rad predsjednice Odbora za reviziju Poljoprivrednog dobra Vahide Ćenanović za koju tvrdi da je članica SDA.

"Kako to da isti ti direktori i predsjednica Odbora za reviziju nisu primijetili da je više stotina grla (krava i teladi) prodato po 100 KM, čime su oštetili preduzeće za više stotina hiljada KM? Kako se arčilo državnom imovinom najbolje pokazuje činjenica da je devet uposlenika napravilo stambene objekte na zemlji PD Butmir koja se nalazi na Općini Ilidža, a za iste im je dozvole izdavao ko drugi nego Senaid Memić? Kako nisu primijetili platu bivšeg direktora Mirsada Memiševića koji je sam sebi potpisivao 4.500 KM mjesečno", pita se Stambolić.

Navode o njegovom angažmanu na osnovu ugovora o djelu je u razgovoru za naš portal nazvao "hajkom i najsmješnijom stvari s obzirom na to koliko su oni štete napravili".

Stambolić je ocijenio da je preduzeće, kako je naglasio, u dubiozi.

"Zatekli smo ga u dubiozi. Prvi put u historiji firme, kako sam ja tamo na ugovoru o djelu, i Asad Jelešković kao direktor, čovjek iz struke, podignute su plate radnicima. To vam mogu posvjedočiti radnici. I to ne malo. Podignute su im za 20 posto. Plate su im bile male - 500-600 KM. Njima je to veliko. Želim reći da se dovelo u red. Nije marka ukradena", dodao je.

Na pitanje da li je tačno da mu se plaća 1.700 maraka po ugovoru o djelu za rad u ovom preduzeću, odgovorio je:

"Istina je da sam ja na ugovoru o djelu. Je li to ikome zabranjeno da radi ako nije SDA? Na kraju krajeva, ne želim se zaposliti. Ja sam samo tu na osnovu ugovora o djelu koji traje još mjesec... Nije istinit iznos koji je spomenut. To je sve otprilike desetak hiljada KM od početka angažmana do danas. Nešto manje od deset hiljada KM."

Tvrdi da nije tačno da je bivši kantonalni ministar privrede Haris Bašić iz NiP-a potpisao saglanost za njegov angažman na osnovu Ugovora o djelu na dan kada je smijenjena Vlada KS 29. januara.

"To je laž. Moj angažman traje još od prošle godine. Sve ovo vrijeme to im nije smetalo. Sada su se sjetili kada mi ugovor ističe", rekao je Stambolić.

Naglasio je da će apelovati na tužilaštvo da što prije pokrene istragu o spomenutim i drugim radnjama.

Direktor PD Butmir je dolaskom u preduzeće zatekao "čudnu situaciju"

U cilju provjera navoda o Stambolićevom angažmanu, obratili smo se direktoru PD Butmir Asadu Jeleškoviću. Potcrtao je da je imenovan za direktora 23. septembra 2019. godine. I on je govorio o situaciji koju je zatekao u preduzeću.

"Situacija koju sam zatekao u preduzeću je bila čudna. Došao sam u situaciji gdje je od samog starta bila jedna, da kažem, averzija prema meni kao ličnosti i poziciji koju obnašam", naveo je.

Prema njegovim riječima, imao je pravo kao direktor angažovati pravnika, "osobu s iskustvom u tim nekim stvarima kada su u pitanju rukovođenje i pravni poslovi".

"Bilo je i nekih krivičnih prijava koje su ranije podnesene, nekih nezakonitih radnji. Ja nisam imao mogućnost da prije znam za to. Zajedno smo krenuli u taj dio i počeli smo da istražujemo radnje koje su se dešavale u preduzeću", dodao je Jelešković.

Potvrdio je da Stambolić jeste bio angažovan na osnovu ugovora o djelu na osnovu saglasnosti Ministarstva privrede KS.

Upitan da li je tačno da je Stamboliću naknada bila 1.700 KM, rekao je:

"Taj iznos je manji."

Na pitanje da li može reći koliko je to tačno bilo, odgovorio je:

"Ne bih."

Negirao je da je Stambolić angažovan na dan kada je smijenjena Vlada Kantona Sarajevo tvrdivši da se to desilo mnogo ranije.

"Prema mom imenovanju, ja sam u narednom mjesecu tražio saglasnost ministarstva i dobio sam je", kazao je.

Jelešković je istakao da je on za direktora izabran kao nestranački kadar, ali na prijedlog NiP-a.

Navode smo pokušali provjeriti kod bivšeg ministra Bašića, ali do objavljivanja teksta nismo ga uspjeli dobiti.

Reakcija SDA o Stambolićevom angažmanu

O Stambolićevom angažmanu oglasili su se iz SDA.

"Dok su u javnosti glasno govorili kako će zapošljavati sposobne, a ne podobne, i dok su to reklamirali po društvenim mrežama novcem građana Kantona Sarajevo, iz Naroda i pravde su sve vrijeme popunjavali javna preduzeća, javne ustanove i organe javne uprave svojim članovima, funkcionerima i političkim aktivistima. Podatke o navedenom  'blitzkriegu' izvršenom na javni sektor od uhljeba Naroda i pravde objavit ćemo integralno dok sakupimo sve podatke, kojih je mnogo", naveli su.

Za njih je ovo, kako su saopćili, eklatantan primjer nezakonitog uhljebljavanja na osnovu ugovora o djelu, bez konkursa i bilo kakve saglasnosti vlade, stranačkog funkcionera i vijećnika. Tvrde da je naknada za Stambolića 1.750 KM te da je postojala samo saglasnost Bašića kao bivšeg ministra privrede.

"Možda bi se to zapošljavanje nekako moglo i opravdati, uprkos činjenici da je on politički aktivista i funkcioner Naroda i pravde da je kojim slučajem Stambolić naprimjer inžinjer poljoprivrede ili pak nekih drugih srodnih nauka, međutim on po struci to nije, šta više, on je profesionalni pjevač s diplomom privatnog pravnog fakulteta u Travniku", konstatovali su u SDA.

Pitaju se kakvu su poruku NiP i sistem poslali, kako je saopćeno, mladim inžinjerima, magistrima i doktorima poljoprivrednih nauka koji su na birou ili rade poslove izvan svoje struke.

"Nema tu puno naroda, pravde nema evidentno, ni za koga osim za Konakovićeve podobnike sa sumnjivim znanjima i zvanjima", poručili su iz SDA.