BiH
3

U Beču potpisivanje Sporazuma o granici između BiH i Crne Gore

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravit će 26. i 27. augusta u Beču gdje će potpisati Sporazum o granici između BiH i Crne Gore i učestvovati na konferenciji o zapadnom Balkanu, koja će biti održana u okviru Berlinskog procesa.

Crnadak će danas potpisati sporazum o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore s ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Raškom Konjevićem.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja, koja će biti održana u zgradi Predsjedništva Republike Austrije u 12.35 sati, prisustvovat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Republike Austrije Heinz Fisher.

Crnadak će danas, u poslijepodnevnim satima, učestvovati na Forumu civilnog društva koji će otvoriti austrijski šef diplomatije Sebastian Kurz.

Na Forumu će učestvovati i premijeri Republike Srbije i Republike Albanije, Aleksandar Vučić i Edi Rama, evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić, te predstavnici organizacija civilnog društva iz zemalja regiona.

Crnadak će u četvrtak, 27. augusta, prisustvovati zvaničnoj ceremoniji otvaranja konferencije o zapadnom Balkanu a potom učestvovati na sastanku ministara vanjskih poslova u okviru kojeg će govoriti na temu "Dijalog religija i borba protiv ekstremizma".

Teme ministarskog sastanka bit će i regionalna saradnja, mladi i mobilnost na zapadnom Balkanu te izbjeglička kriza.

Konferencija o zapadnom Balkanu bit će podijeljena na tri segmenta, za premijere, ministre vanjskih poslova i ministre ekonomija a okončana zajedničkim radnim ručkom čiji će domaćin biti austrijski predsjednik, najavljeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.