BiH
3

Tužilaštvo BiH: Koordinacijom KS i Vijeća ministara može se riješiti problem sarajevske deponije

Klix.ba
V.d. glavna tužiteljica, Gordana Tadić i dužnosnici Tužilaštva BiH, sastali su se sa delegacijom građana, koji su tražili sastanak u vezi sa aktivnostima gradskih i kantonalnih vlasti, na sanaciji i uređenju gradske deponije u naselju Smiljevići u Sarajevu.

Tužiteljica Tadić, predstavnike građana je upoznala, da Tužiteljstvo BiH ni na koji način ne koči sanaciju prostora deponije.

Građani su upoznati da je proces ekshumacije na tom lokalitetu okončan, ali da Tužilaštvo BiH ne može izvršiti vraćanje lokacije u prethodno stanje zbog neodobravanja sredstava u budžetu.

Tužilaštvo je uputilo zahtjev Vijeću ministara BiH za odobravanjem sredstava iz tekuće rezerve za ekshumacije, za navedenu kao i druge lokacije, ali je zahtjev odbijen, nakon čega je Tužilaštvo ponovno uputilo zahtjev da se sredstva odobre, u budžetu za 2017. godinu.

S obzirom da su predstavnici građana iz 7 mjesnih zajednica koje graniče sa lokalitetom deponije, informirani da kantonalne vlasti imaju određena sredstva za sanaciju deponije, na sastanku je zaključeno da bi se koordinacijom kantonalnih vlasti i Vijeća ministara, mogao riješiti navedeni problem.

U Tužilaštvu BiH iskazano je razumijevanje za problem građana te je istaknuto da je ova institucija spremna za koordinaciju i razgovor sa ostalim nadležnim institucijama u cilju riješavanja ovog problema.