Suđenje Dušku Đajiću
0

Tri svjedoka govorit će o zločinima na području Ilidže

FENA
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Odbrana će na suđenju Dušku Đajiću, optuženom za ratni zločin počinjen na području Ilidže, saslušati tri svjedoka i prezentirati nekoliko materijalnih dokaza.

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog Odbrane da bude saslušan svjedok na okolnosti privođenja oštećenog Srećka Klarića u policijsku stanicu na Ilidži 1. novembra 1995., te o organizacionoj strukturi u policijskoj stanici i ovlaštenjima optuženog Đajića.

Druga dva svjedoka govorit će o postojanju, odnosno nepostojanju oružanog sukoba, borbenih linija i slobode kretanja.

Kako je navedeno u optužnici, Đajić je 1. novembra 1995. naredio naoružanim policajcima da, pod izgovorom obavljanja informativnog razgovora, dovedu Klarića u stanicu, gdje mu je rekao da mora napustiti stan i teritoriju Republike Srpske (RS) s obzirom da je po nacionalnosti Hrvat i da mu prijeti likvidacija.

"Kada je Klarić odbio da napusti stan, Đajić mu je opsovao i udario ga stisnutom pesnicom u lice. Oštećeni je od udarca pao sa stolice, a policajci su ga nastavili udarati nogama i šakama po tijelu", navodi se u optužnici i dodaje da je oštećeni potom sproveden do kontrolnog punkta Vojske Republike Srpske (VRS) na Kobiljači.

Po optužnici, Đajić je 2. novembra 1995. uselio u stan Klarića i u njemu boravio do marta 1996.

Prilikom napuštanja stana, kako se navodi, Đajić je svu pokretnu imovinu u vrijednosti od 317.000 KM odvezao u nepoznatom pravcu.

Sud je prihvatio i prijedlog Odbrane da se pročitaju dijelovi iskaza koji su svjedoci Optužbe Srećko Klarić i Nebojša Tošić dali istražnom sudiji Kantonalnog suda u Sarajevu u junu 1999.

Tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Aida Ćatović protivila se prijedlogu za čitanje iskaza ovih svjedoka s obzirom da su svjedočili pred sudom, te da ih je Odbrana unakrsno saslušavala.

Sud je prihvatio da se čitaju iskazi ovih svjedoka jer je Đajićev branilac Milenko Vojo Radović naveo da mu ovi dokazi nisu bili dostavljeni kada su saslušavani svjedoci Klarić i Tošić.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. oktobar, kada je planirano saslušanje trojice svjedoka Odbrane, prenosi BIRN - Justice Report.