BiH
0

Tihić predlaže da dvije ključne pozicije u Vijeću ministara pripadnu SDP-u i HDZ-u

SRNA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Predsjednik SDA Sulejman Tihić predložio je predsjednicima HDZ-a BiH Draganu Čoviću i SDP-a Zlatku Lagumdžiji da dvije ključne pozicije u Vijeću ministara BiH - mjesto predsjedavajućeg i ministra inostranih poslova pripadnu ovim dvjema strankama.

Prema tom prijedlogu, na jednoj od tih pozicija trebalo bi da bude Bošnjak iz reda SDP-a, a na drugoj Hrvat iz reda HDZ-a BiH.

Na zajedničkom sastanku trojice stranačkih lidera ove sedmice u Sarajevu Lagumdžija i Čović nisu rekli ništa za ovaj prijedlog, ali Tihić očekuje da će se obojica izjasniti na sljedećem sastanku, koji je već dogovoren, navodi "Oslobođenje".

Ovaj list navodi da je Tihić Čoviću i Lagumdžiji, a potom i predsjedniku HDZ 1990 Boži Ljubiću predložio da se pozicije koje pripadaju hrvatskom narodu u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti raspodjeljuju prema izbornom legitimitetu iskazanom u Klubu Hrvata u Domu naroda Federacije BiH, odnosno BiH.

"Tako bismo imali jednu široku lepezu svih hrvatskih interesa", rekao je Tihić, koji smatra da hrvatski narod, osim dva HDZ-a, predstavljaju i HSP, Narodna stranka "Radom za boljitak" i SDP.

Podsjećajući da u još četiri kantona nisu izvršeni izbori za Dom naroda federalnog Parlamenta, Tihić je konstatovao da još ne postoje egzaktni pokazatelji kako bi hrvatske pozicije bile podijeljene.

"Prema mojoj procjeni, to bi moglo biti ovako: dva HDZ-a dobila bi ili dvije trećine, a jednu trećinu ova druga grupacija, ili bi, pak, omjer bio tri petine naspram dvije petine", rekao je Tihić uz ogradu da bi se o ovome precizno moglo govoriti tek nakon što završe izbori za Dom naroda Parlamenta FBiH.