Počeo sastanak vladajuće šestorke
0

Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija optimisti

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: InfoBrcko.com)
Lideri šest vladajućih stranaka iz Federacije BiH i Republike Srpske započeli su danas u Brčkom razgovore o formiranju Vijeća ministara i ispunjavanju uslova za nastavak evropskog puta BiH.

Domaćin trećeg sastanka vladajuće šestorke je lider SDS-a Mladen Bosić, a u razgovorima učestvuju lider SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a Dragan Čović, lider HDZ 1990 Božo Ljubić, SDA Sulejman Tihić i lider SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Dodik: Ostaje princip rotacije

   Dodik je uoči  sastanka izjavio da SNSD ostaje pri principu  rotacije i  četiri  ministarska mjesta u Vijeću ministara BiH, te izrazio nadu da će danas biti riješen problem IPA fondova.

   Dodik smatra da postoji spremnost da se finalizuje zakon o popisu stanovništva, kao i imeplementacija  odluke u slučaju  "Sejdić - Finci". U vezi zakona o državnoj pomoći SNSD očekuje formiranje komisije koja bi se bavila tim problemom.

Ljubić: Hrvatima mjesto predsjedavajućeg VM

   Bosić je ponovio da je ovo za SDS zadnja prilika za razgovor u ovom sastavu.
   Ljubić je rekao novinarima da na sastanak vladajuće šestorke u Brčkom  dolazi sa namjerom da se postigne dogovor oko evroatlantskog paketa i Vijeća ministara BiH u kome Hrvati treba da imaju mjesto predsjedavajućeg i dva ministarska mjesta.

Lagumdžija: Konstruktivan razgovor s Dodikom

Predsjednici SDP-a BiH i SDA Zlatko Lagumdžija i Sulejman Tihić očekuju da će današnji sastanka u Brčkom o formiranju Vijeća ministara i ispunjavanju uslova za nastavak evropskog puta BiH biti uspješan.

Tihić očekuje da će prva tema sastanka biti formiranje Vijeća ministara, a nakon toga i pitanja koja se tiču evropskog puta BiH.

"Formiranje Vijeća ministara treba staviti i u kontekst nekih drugih agencija, zavoda... I ako neko nije zadovoljan sastavom Vijeća ministara može se to nadomjestiti kroz druge institucije na nivou BiH", smatra Tihić.

On je izrazio nadu da će danas biti postignut dogovor o mnogim važnim pitanjima koja dugo čekaju rješenje.

"Mi nemamo pravo na zadnji sastanak i naša dužnost da održavamo sastanke sve dok se ne postigne dogovor", istakao je lider SDA u izjavi novinarima.

Lagumdžija je istakao da je veoma ohrabren jučerašnjih razgovorom sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i njegovim saradnicima u Laktašima.

"To je bio jako otvoren, dobar i veoma konstruktivan razgovor", ocijenio je on.

On tvrdi da je postignut dobar, jasan i precizan dogovor o sredstvima IPA fondova, te da je sada na potezu Brisel.

"Suština političkog dogovora je vrlo jasna i sada treba da nađemo načina kako da potrošimo 96 miliona eura za BiH i za sve njene institucije, kao i za sve nivoe vlasti od entiteta, kantona do opština", rekao je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, dogovoreno je da se ne pristaje da "EU kaže BiH da će dobiti 88 ili nula miliona eura". "Mi hoćemo 96 miliona eura", poručio je predsjednik SDP-a.

"Dogovorili smo da to budu dva projekta. Primarno - projekat jačanja institucionalnog kapaciteta za pristupanje EU koji će ići ka svim nivoima BiH, dok je drugi projekat - projekat deminiranja", rekao je Lagumdžija.

On je izrazio nadu da će današnji sastanak biti uspješan da je SDP spreman da učestvuje na jasnoj političkoj platformi i da, u skladu sa izbornim rezultatima, preuzme ulogu koja mu pripada.

Čović nema komentara

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović na sastanak je došao ranije i nije davao izjave.

Na prethodnim sastancima u Mostaru i Sarajevu nije postignut dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH, godinu dana nakon izbora.