BiH
19

Sud BiH odbacio žalbe: Azra Miletić, Ramo Brkić i Senad Šabić ostaju u pritvoru

Piše: E. F.
Ramo Brkić, Azra Miletić i Senad Šabić
Ramo Brkić, Azra Miletić i Senad Šabić
Krivično vijeće Suda Bosne i Hercegovine je, odlučujući o žalbama u krivičnom predmetu Azra Miletić i drugi, odbilo kao neosnovane žalbe osumnjičenih Azre Miletić, Senada Šabića i Rame Brkića, kao i Tužilaštva Bosne i Hercegovine na rješenje kojim je osumnjičenima u ovom predmetu određen jednomjesečni pritvor.

Kako je saopćeno iz ove pravosudne institucije, nakon što je razmotrilo argumente navedene u žalbama, dostavljene odgovore na žalbe, te ispitalo pobijano rješenje u okviru žalbenih navoda, Vijeće je, pored ostalog, utvrdilo da je pobijanim rješenjem pravilno ocijenjeno da postoji dovoljno dokaza koji upućuju na osnovanu sumnju da su Azra Miletić, Senad Šabić i Ramo Brkić počinili krivičnopravne radnje za koje su osumnjičeni, te da je dobro obrazloženo zašto je mjera pritvora jedina mjera kojom se u ovom trenutku može postići svrha, odnosno neometano vođenje krivičnog postupka.

Vijeće je prihvatilo iscrpno obrazloženje posebnog pritvorskog razloga iz tačke b), te argumente na osnovu kojih je pojašnjeno zašto se drugim mjerama ne može postići svrha u ovoj fazi krivičnog postupka.

Azra Miletić i drugi su osumnjičeni za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi, kršenje zakona od sudije i krivično djelo davanje dara ili drugih oblika koristi.

Podsjećamo, trojka je uhapšena u policijskoj akciji Čekić 25. februara zbog sumnje da je Azra Miletić, sutkinja Apelacionog vijeća suda BiH, primila mito kako bi Rami Brkiću i Senadu Šabiću u postupku koji se vodio protiv njih na Sudu BiH izrekla što manju kaznu. Podsjećamo, pred Apelacionim vijećem kojim je sutkinja predsjedavala, upravo su bile izrečene završne riječi u obnovljenom postupku protiv dvojice optuženika, te se očekivalo izricanje konačne presude.

Brkić je bivši komesar Policije Unsko-sanskog kantona i nakon prvostepenog postupka osuđen je na 11, a Šabić na 10 godina zatvora. Kazna im je izrečena zbog proizvodnje droge i trgovine drogom, zloupotrebe položaja i korupcije. Međutim, ta presuda je ukinuta i suđenje je ponovljeno.