Predmet pred Sudom BiH
9

Kakva je veza akcija "Consigliere" i "Black Tie 2" sa sarajevskim advokatom Zlatkom Ibrišimovićem

S. Š.
Dženis Kadrić i Alem Hodović prilikom privođenja (Foto: Klix.ba)
Dženis Kadrić i Alem Hodović prilikom privođenja (Foto: Klix.ba)
Postupak za uhapšene u akciji "Black Tie 2" uvršten je u sudski predmet "Zlatko Ibrišimović i drugi", koji se odnosi na organizovani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom pranje novca.
Policija Kantona Sarajevo uhapsila je advokata Zlatka Ibrišimovića, u oktobru 2022. godine, a hapšenje je izvršeno po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako je tada saopćeno, on je uhapšen nakon što je njegovo ime spominjano u aplikaciji Sky.

Ibrišimović je osumnjičen za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi s pranjem novca, a njemu su nakon ukidanja pritvora određene mjere zabrane i to u novembru 2023. godine.

Međutim, Zlatko Ibrišimović će se i dalje spominjati pred Sudom BiH i to dovodeći se u vezu sa drugim akcijama koje će uslijediti na području Bosne i Hercegovine.

Akcija "Consigliere"

U Sarajevu je 7. februara provedena akcija "Consigliere" u kojoj su slobode lišeni Dženis Kadrić i Alem Hodović, koji se povezuju sa kartelom "Tito i Dino". Na ročištu za određivanje pritvora njima dvojici, tužitelj Sanjin Kulenović je doveo u vezu Ibrišimovića, Kadrića i Hodovića.

Tužilac je obrazložio sumnje Tužilaštva BiH ističući tvrdnju da se u konkretnom slučaju radi o organizovanoj međunarodnoj grupi, koju su organizovali Stefan Papić i Dženis Kadrić, a čiji članovi su bili Zlatko Ibrišimović, Maja Papić, Alem Hodović i Fikret Memić.

Sudeći prema izvještaju MUP-a, koji je na ročištu pročitao tužitelj Kulenović, "grupa je djelovala na međunarodnom nivou u organizovanoj grupi, koja se bavila međunarodnom prodajom opojne droge u velikim količinama, a sve s ciljem stavljanja u zakonite novčane tokove novac za koji su znali da potiče iz krivičnog djela ostvarenog djelovanjem grupe, nakon što bi Papić i Kadrić prodajom narkotičkih sredstava u više država došli u posjed veće količine novca u gotovini, koju su namjeravali upotrijebiti u poslovanju u BiH".

U prijedlogu za određivanje pritvora je dostavljena i njihova detaljna komunikacija iz Sky aplikacije prilikom čega se navodi da je Stefan Papić, jedan od vođa grupe, rekao advokatu Zlatku Ibrišimoviću "da nikada ništa legalno nije radio".

Istaknuta je i komunikacija u kojoj se kaže: "Treba on Hodović te pare ubaciti u firmu raspoređenu u par dana".

I Kadrićev i Hodovićev predmet je uvršten u predmet "Zlatko Ibrišimović i drugi", kao i upravo osumnjičeni u ovosedmičnoj akciji "Black Tie 2".

Kako je saopćeno iz Suda BiH, Sud Bosne i Hercegovine je 24. aprila u predmetu "Zlatko Ibrišimović i drugi" prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje, kojim je prema osumnjičenicima Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać određena mjera pritvora, koja po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, tj. do 22. maja ili do nove odluke suda.

Svi oni dovode se u vezu sa organizovanim kriminalom i krivičnim djelom pranje novca. Dalja istraga će pokazati nove detalje i tačke koje povezuju osumnjičene u ovom predmetu u kojem optužnica nije, za sada, podignuta.