Komentari (211)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Nek se dobro paze... Ako se Deyton i njegove odrednice pacnu gaziti onda je citav sporazum nevazeci. Onda ne vaze ni RS ni FBIH....
Ne zanima nas stav OHR-a dok se ne izjasni Savjet Bezbjednosti Ujedinjenih Nacija, Dom lordova, Drzavna Duma ruskog parlamenta i Nacionalni kongres Narodne Republike Kine i dok svi zajedno, mirno i stalozeno, ne postignemo konsenzus o tome koji mi jezik uopste/uopce pricamo.
Srbi govore cetnicki ili vlaski...
bosanaca nema,bosnjaka ima,bosnjackog jezika nema,bosanskog jezika ima....
Ovdje se prica o bosanskom, srpskom i hrvatskom kao da su to spanski, engleski i indonezanski jezik. :)
A ***te, drugi raspravljaju o nazivu naseg jezika. Pa to je strasno!
Samo se budale pale na ime jezika. Zamislite da se ovako ponašaju Nemci, Austrijanci i Švajcarci.
Ko što rekoh, samo se budale pale na te stvari. I evo odmah potvrda.
Ej, mene baš zabole kako se zove. Ja lično ga zovem "naški". Samo šteta što nisam pre znao da sam musliman, sad mi se ogadi večera.
Kako naučiti maternji u svojoj domovini... https://bs.wikisource.org/wiki/Gramatika_bosanskoga_jezika_%281890%29#/media/File:Gstrana1.jpg
Prije svega žalosno je nepoznavanje Ustava BiH od strane državnih čimbenika, pogotovo izvršne vlasti (primjer sa ministrom Osmanovićem). U Ustavu ne stoji nigdje pojam "službeni jezici", odnosno to je definisano sa entitenskim ustavima. Šta radi ti silni savjetnici(ipak se ispostavilo da su patriotsku funkciju pretvorili u socijalnu kategoriju)?! Dodik je ovo uradio a naši su šutjeli više od godinu dana (jedino je Oslobođenje , RSE još poneki portal prenio ovu sramotnu odluku koja je u ustavu RS-a). Također, mislim da je moguće ovu odluku o Bošnjačkom jeziku pobiti na Ustavnom sudu BIH(osim ako je gosp Inzko ne poništi): Ustav BiH je proizašao iz Mirovnog sporazuma; a u MS je defisano da je sokument objavljen na srpskom, hrvatskom,engleskom i BOSANSKOM jeziku i to redom kako su nabrojana četiri predstavnika(Milošević, Tuđman, Hoolbroke i Izetbegović). Dakle potpisali su tri člana koji su autohtoni predtavinici svojih naroda sa svojim jezicima, odnosno nacio Bosnjake je predstavljao
@Lostframe,ko ti kaze haveru da sam slaven?!Vecina Bosnjaka oko 50% su iliri,20% kelti,15% goti, a tek 15% slaveni.
Ja sa svojih cetrdeset i kusur godina prije par mjeseci saznam za Batona velikog ilirskog vodju naseg pretka rodjenog u centralnoj Bosni,koji se borio protiv velikog Rima...Hocu da kazem sta smo bez veze ucili o dinastiji Nemanjica,Raskoj,Zeti i sta ti ja znam, a a nista o istoriji Bosne nismo ucili.
_"Iz Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) Valentina Inzka saopćeno nam je da su u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH u našoj državi priznata tri službena jezika i to bosanski, hrvatski i srpski jezik." Znaju to i ovi u entitetu RS-a da su kod nas priznata tri službena jezika: bosanski, hrvatski i srpski jezik, ali žele da isprovociraju negodovanje i nezadovoljstvo podmetanjem krajnje neukusne i neoizbiljne smicalice. Sramota je da se iživljavaju na djeci koja su rođena poslije rata. Sada bi im se moralo narediti da isprave svjedočanstva i napišu jezik koji su djeca učila i koji je službeno priznati jezik :BOSANSKI JEZIK. Da li su se ovakom smicalicom koristili ranijih godina, ili su je tek sada smislili i osmislili :)))? Vrag ne spava nikada!
ja čitam....ja čitam.......ja čitam...........ne razumijem morel prevod
https://youtu.be/Giroz2mWUkk
Meni je smijesno kako Bosanski Srbi i Bosanski Hrvati govore da pricaju Srpski i Hrvatski jezik ali kada ih slusas, pricaju na novostokavskoj ijekavici tj. pricaju Bosanski jezik, ali reci ti to njima, i oni bi te ubili. Ne moze te se boriti protiv historije, dragi retardirani politicari iz RS-a: Bosanski jezik je ime za jezik, ne Bosnjacki. Kada je izasao prvi rijecnik jezika, zvao se Tursko-BOSANSKI rijecnik. prva gramatika je bila Gramatika Bosanskog jezika ne Bosnjackog jezika.