"Pohvalio" rusku vojsku
109

Ukrajinski obavještajac priznao: Ukrajina je na rubu, morat ćemo pregovarati kad-tad

B.H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Visoki dužnosnik ukrajinske obavještajne službe u intervjuu objavljenom u četvrtak je kazao da će u nekom trenutku Ukrajina morati ući u pregovore s Rusijom kako bi okončala rat.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je odbacivao razgovore s Kremljom, a dekretom koji je izdao nakon što je Rusija službeno anektirala četiri ukrajinske regije 2022., pregovori se smatraju "nemogućima".

General major Vadim Skibitski, zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne uprave HUR, rekao je za časopis Economist da će razgovori na kraju biti potrebni, kao što bi bio slučaj s bilo kojim ratom.

"Ne vidim mogućnost da Ukrajina dobije rat na bojnom polju. Čak i ako uspijemo gurnuti Ruse natrag na granice, to neće zaustaviti rat. Mi smo na rubu", kazao je Skibitski za Economist i dodao da se takvi ratovi mogu završiti samo sporazumima.

Istakao je kako se trenutno obje strane bore za 'najpovoljniju poziciju' uoči potencijalnih pregovora. Ali smisleni pregovori mogu započeti najranije u drugoj polovici 2025. godine, smatra Skibitski.

"Rusija će u početku nastaviti s provedbom plana zauzimanja područja Donjecka i Luganska. Uspjeh napredovanja će biti određen kada i gdje će Rusi sljedeći put napasti", kazao je Skibitski i dodao da se Rusija priprema za ofanzivu oko Harkovske i Sumijske regije na sjeveroistoku.

Prema njegovim podacima ofanziva Rusa počet će krajem maja, početkom juna.

"Sada vojska Ruske Federacije djeluje kao 'jedinstveno tijelo' s jasnim planom i pod jedinstvenom komandom", poručio je Skibitski "hvaleći" rusku vojsku.

Zelenski i drugi dužnosnici rekli su da Rusija nije pozvana na "mirovni samit" planiran za Švicarsku u junu jer nema garancija da će Moskva razgovarati u okviru onoga što je predviđeno.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ponovio razmišljanje Skibitskog u odvojenom ovosedmičnom intervjuu za magazin Foreign Policy, rekavši da je cilj junskog samita bio "ujediniti zemlje koje dijele načela i pristupe na kojima će graditi daljnje akcije".

"Nakon toga može doći do komunikacije s Rusijom i Rusija može biti dio razgovora. Jer ste u pravu: Na kraju, ne možete okončati rat bez obje strane, kazao je Kuleba.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i drugi visoki dužnosnici kažu da Ukrajina blokira svaki pokušaj nagodbe.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da skup u junu ne može biti "ozbiljna konferencija s ozbiljnim očekivanjima neke vrste rezultata" bez prisutnosti Rusije.

Zelenski je u svom noćnom videoobraćanju u četvrtak opisao sastanak u junu kao "praktički prvu pravu priliku za početak ponovne uspostave pravednog mira".