BiH
420

Stav OHR-a jasan: Tri službena jezika u BiH su bosanski, hrvatski i srpski

Piše: Er. M.
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Iz Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) Valentina Inzka saopćeno nam je da su u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH u našoj državi priznata tri službena jezika i to bosanski, hrvatski i srpski jezik.

“Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini potpisan u Parizu sadrži tekst na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, s tim da je svaki tekst jednako vjerodostojan. U skladu s tim, Mirovni sporazum priznaje tri službena jezika u Bosni i Hercegovini”, saopćeno nam je iz ureda Valentina Inzka.

Podsjećamo, đacima iz Kotorskog kod Doboja je u svjedočanstvima o završenoj osnovnoj školi upisano kako su tokom obrazovanja učili "bošnjački jezik" umjesto bosanskog jezika.

Đaci su danas odbili primiti takva svjedočanstva, a ogorčeni roditelji organizovali su proteste kojim su izrazili svoje nezadovoljstvo odlukom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske da se njihovoj djeci u svjedočanstva upiše nepostojeći "bošnjački jezik" umjesto bosanskog jezika koji je službeni jezik u BiH.

Djeca zbog termina "bošnjački jezik" imaju problem sa upisom u srednje škole u kojima predmet pod takvim nazivom ne postoji.