Tri godine od prijave
43

Slučaj Staše Košarca: Šta danas kaže Sanja Stanković i da li je istražna komisija samo nova farsa

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Grupa parlamentaraca predložila je inicijativu za smjenu ministra Staše Košarca zbog nasilja u porodici za koje je prijavljen prije tri godine. Njegova bivša supruga Sanja Stanković za Klix.ba danas kaže da ona nije u raljama niti jedne političke opcije, ali da Staša Košarac mora odgovarati pred institucijama.
"Naglašavam da nisam u raljama niti jedne političke opcije. Ja sam samosvjesna i odgovorna ličnost koja razmišlja svojom glavom. To što neko koristi za politikanstvo moju situaciju, to je propust institucija, a ne moj", rekla je na početku Sanja Stanković koja je davno prijavila slučaj, ali je prema njenim riječima sve zataškano.

Da su institucije odradile posao kako je trebalo, smatra Stanković, ne bi se danas politika bavila njenom situacijom.

"Staša Košarac je nasilnik i tačka. Zašto to neko nije prepoznao, ja ne znam. Šta je ono što smo moja djeca i ja preživjeli ako nije nasilje? Na to mi niko nije odgovorio", dodala je.

Sanja Stanković
Sanja Stanković

Na pitanje da li neko danas koristi njene porodične probleme za političke obračune, Stanović kaže da to ne podržava, ali da na to ni ne utječe.

"Zašto tadašanja parlamentarna komisija kada sam izlagala nije reagovala? Kako neko može reći da je to stari slučaj ili da nisu upoznati. Zar nasilje može biti zastario slučaj? Sada predlažu novu komisiju. Znate kako je Staljin govorio 'kada ne znate šta ćete, osnujte komisiju'", govori Stanković.

Kaže da je njen slučaj zataškan jer je Staša Košarac visokopozicionirani političar i jer ima moć, ali da to nju ne interesuje.

"Mene ne interesuje ko je Staša. Nije bitno je li političar ili dimnjačar. Da je dimnjačar davno bi bio razapet. Čovjeku u Istočnom Sarajevu je zabranjen pristup ženi jer joj je slao prijeteće poruke, a u mom slučaju je sve zataškano. Javna ličnost ima 100 puta veću odgovornost. Košarac je kažnjen za korona parti, minimalno, ali je kažnjen."

Na kraju kaže da je njen slučaj stavljen ad acta, ali da nasilje nikada ne može zastariti. Ipak, ističe da joj nadležni u Centru za socijalni rad i policiji ne daju njene dokaze kako ne bi ponovo pokrenula slučaj.

"Kako da pokrenem ako nemam papir. Svi su u sprezi. ali ja neću odustati. A dokazi nisu mali."

Damir Arnaut (Foto: T. S./Klix.ba)
Damir Arnaut (Foto: T. S./Klix.ba)

Bivši predsjedavajući Privremene istražne komisije Damir Arnaut za Klix.ba je kazao da je komisija kojom je predsjedavao izradila opsežan izvještaj i dala 15 konkretnih preporuka.

"To je pred kraj prošlog mandata usvojio i Predstavnički dom, ali od tada ništa nije implementirano. Prioritet bi trebao biti na implementaciji tog Izvještaja, a ne na novim komisijama, pogotovo jer smo tada uspostavili i stalnu komisiju za borbu protiv korupcije, koja ima mandat da razmatra i razloge za nepostupanje ili neefikasnost pravosudnih i drugih institucija."

Ova izjava dolazi nakon prijedloga NiP-ove zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koja je jutros kazala kako vjeruje da će inicijativa zastupnica o formiranju istražne komisije riješiti problem.

Bez obzira što već postoji izvještaj prethodne istražne komisije.