Nova odluka
125

Zamjenici predsjedavajućeg Vijeća ministara od sada imaju svoju kancelariju, šefa kancelarije i savjetnika

A. L.
Vijeće ministara BiH usvojilo je novu odluku po kojoj oba zamjenika predsjedavajućeg imaju pravo na svoju kancelariju u kojoj su zaposlen šef kancelarije i savjetnik.

Zvaničan naziv je Odluka o kancalerijama zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Kancelarije su nadležne za obavljanje sljedećih poslova: planiraju aktivnosti zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara sa ciljem efikasnijeg i kvalitetnijeg izvršavanja obaveza utvrđenih Ustavom i zakonima BiH; pripremaju informativno-analitičke i druge materijale za potrebe zamjenika; obavljaju direktnu komunikaciju sa građanima za potrebe zamjenika predsjedavajućeg; sarađuju sa ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, vladama entiteta i Brčko distrikta, kao i međunarodnim institucijama i tijelima u zemlji te obavljaju i druge poslove za potrebe zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara", navodi se u odluci.

U ovom mandatu predsjedavajuća je Borjana Krišto, a njeni zamjenici su ministri Staša Košarac i Zukan Helez.

Prema staroj odluci iz 2016. godine, koja se ovim stavlja van snage, postojala je jedna kancelarija za oba zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara. U njoj su mogli da imaju po jednog savjetnika, koji su bili pri kabinetu iz koga dolazi ministar.

Sada svako od njih ima svoju kancelariju sa po šefom kancelarije i jednim savjetnikom.

"Šefovi kancelarija i savjetnici zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara ostvaruju svoja prava iz radnog odnosa u resornim ministarstvima iz kojih dolaze zamjenici predsjedavajućeg. Kancelarije se finansiraju iz budžeta institucija Bosne i Hercegovine, a putem resornih ministarstava iz kojih zamjenici predsjedavajućeg dolaze", navodi se u novoj odluci.