BiH
0

Skupština RS-a 30.oktobra o amandmanima na Ustav

FENA
Redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se razmatrati amandmani na Ustav RS-a zakazana je za 30. oktobar u Banjoj Luci.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić kazao je nakon sjednice Kolegija entitetskog parlamenta da će razmatrati dva seta amandmana, paket od 40 amandmana koje su nametnuli bivši visoki predstavnici i koji ovim ulaze u redovnu skupštinsku proceduru, te drugi set od 28 amandmana na kojima je radio Odbor za ustavna pitanja RS-a.

U ovih 28 amandmana trebalo bi da se Ustav RS-a uskladi s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, odnosno da se briše član koji govori o smrtnoj kazni, zatim amandmanima utvrdi da je Banja Luka glavni grad RS-a, da Istočno Sarajevo dobije status grada i izvrši normiranje prijenosa nadležnosti što sada ne postoji u entitetskom Ustavu.

Amandmanima se predlaže da se prijenos nadležnosti može vršiti dvotrećinskom većinom u Skupštini i većinom u Vijeću naroda.

Također, amandmanima bi se uredila i oblast u Ustavu koja govori o lokalnoj samoupravi, a ugradile bi se i odredbe o ljudskim pravima i slobodama koje se odnose na nediskriminaciju, na zabranu dužničkog zatvora, na dječija prava i drugo.

Radojičić je potvrdio da na narednoj oktobarskoj sjednici Skupštine neće razmatrati moguće novo rješenje grba RS-a, jer još nije provedena procedura potvrđivanja produžetka mandata Komisiji za simbole RS-a koja treba da predloži rješenja.

Kolegij je danas utvrdio i da se nastavak 15.sjednice na kojem treba da se razmatraju dvije tačke, Izvještaj glavne službe za reviziju i Izvještaj o održanom okruglom stolu o traženju nestalih, istraživanju i procesuiranju ratnih zločina, održi 29.oktobra.