Dvije struje
25

Nakon "čistke" u DNS-u: Odmetnuti članovi osnivaju novu stranku

M. Gušić
Banjac, Dodik i Nešić
Banjac, Dodik i Nešić
Sudeći prema posljednjim dešavanjima u Demokratskom narodnom savezu (DNS), počevši od raskida koalicije sa SNSD-om, preko smjene četiri potpredsjednika ove stranke i na kraju ostavke generalnog sekretara Darka Banjca, na pomolu je nova politička opcija u manjem bh. entitetu.
Ostavka Banjca na položaj generalnog sekretara DNS-a kulminacija je događaja koji traju još od Lokalnih izbora u BiH, kada je predsjednik ove stranke Nenad Nešić, nakon prekida koalicije sa SNSD-om, pozvao glasače svoje stranke da na izborima podrže bilo kojeg kandidata koji nije iz SNSD-a.

Nakon ovih izjava Nešiću su uslijedile reakcije iz vlastitih redova te mu je dio najbližih saradnika pokazao neposluh podržavši ipak kandidate SNSD-a na lokalnim izborima, pokazujući tako da se stranka podijelila na dvije struje - prvu, koja je u snažnoj opoziciji i koju predvodi sam Nešić, i drugu, provladinu struju, koja zagovara daljnju saradnju sa SNSD-om i koju zastupaju Darko Banjac i Ognjen Tadić.

Kratko nakon izbora Nešić je krenuo u "čistku" neposlušnih kadrova DNS-a, razriješivši tako dužnosti potpredsjednika stranke Đorđa Popovića, Ognjena Tadića, Dragomira Jovičića i Marka Aćića. Svoju odluku je obrazložio tako što je smijenjene potpredsjednike optužio da su u javnim istupima postupali suprotno uputstvima i preporukama Predsjedništva DNS-a i suprotno interesima političke organizacije čiji su potpredsjednici. Iz stranke ih, međutim, nije isključio.

Planirao je Nešić prije zasjedanja urušene Narodne skupštine RS-a smijeniti i Darka Banjca s pozicije šefa Kluba poslanika te stranke, međutim, Banjac ga je pretekao i sam dao ostavku na tu poziciju, ali i na poziciju generalnog sekretara stranke. Potom je izjavio i da napušta DNS.

"Nakon smjena i razrješenja potpredsjednika DNS-a, ja kao generalni sekretar podnosim neopozivu ostavku na mjesto generalnog sekretara DNS-a. Gospodin Nešić i ja imamo dijametralno različite stavove. Više nisam član DNS-a, ne mogu više biti ni šef Kluba poslanika DNS-a", rekao je Banjac obrazlažući svoju odluku.

Dodao je i da se nada da njegova odluka o istupanju iz stranke neće ugroziti prijateljstvo između njega i Nešića, što je teško povjerovati ako uzmemo u obzir da je Banjac bio osoba preko koje je Milorad Dodik pokušavao uspostaviti kontrolu nad DNS-om.

Banjac nije dugo čekao da obznani svoje planove javnosti rekavši da je, ukoliko odluči da se nastavi baviti politikom, što je vrlo izvjesno, najbliža opcija formiranje nove političke partije.

Podršku mu je odmah iskazao i jedan od otpuštenih potpredsjednika DNS-a i ministar u Vladi RS-a Đorđe Popović koji je naveo da njihov daljnji politički angažman vjerovatno ide kroz formiranje novog političkog subjekta.

Ovime je DNS, koji je skupštinski saziv započeo s 12 poslanika, prepolovio ovaj broj, a sadašnjih šest poslanika koje predvodi novi šef DNS-a Duško Ivić djelovat će opoziciono. Ambiciozni Nešić najavljuje pokušaj formiranja nove većine kako u RS-u tako i na bh. nivou, ali trenutne brojke u Narodnoj skupštini RS-a mu baš i ne idu u prilog.