Kriza na pomolu
2

Dodik najavio SNSD-ovca: Ništa od povratka Bratića na poziciju potpredsjednika NSRS-a

A. D.
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će SNSD iz svojih redova na prvoj narednoj sjednici Narodne skupštine RS-a izabrati potpredsjednika te institucije.
Dodik je ovo rekao novinarima odgovarajući na spekulacije da bi na mjesto potpredsjednika mogao biti vraćen Senad Bratić iz SDA koji je lani u septembru smijenjen u NSRS-u upravo na zahtjev SNSD-a, a zbog Deklaracije SDA o dugoročnom cilju - Republika BiH.

Ovo pitanje se nametnulo nakon što SDA na Komisiji za pripremu Vijeća ministara BiH nije dala zeleno svjetlo za imenovanje Mlađena Božovića za državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice, a koji je izbor SNSD-a odnosno samoincijativni prijedlog Nenada Nešića iz DNS-a.

Također, dodatne razloge za SDA-ovo odbijanje Božovića za ministra pojasnio je danas predsjedavajući Kluba SDA u Zastupničkom domu PSBiH Adil Osmanović.

Za SDA je najviše sporna, kaže Osmanović, činjenica što nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera koji SDA ima sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podsjećajući da je dogovoreno da bi na tu poziciju trebao doći nestranački kadar, budući da je riječ o osjetljivom resoru.

"Na tu poziciju je trebala doći osoba bez bilo kakvih mrlja, što je spornija činjenica za SDA, jer se Božoviću na teret stavlja prvostepena presuda za mobing, ali i veliki broj natpisa u kojima se ozbiljno optužuje za određene koruptivne djelatnosti", pojasnio je Osmanović.

Osmanović smatra da je trebalo sačekati s imenovanjem Vijeća ministara BiH dok ne budu poznati svi kandidati koji će proći neophodne provjere, dodajući da su ostali ministri u Vijeću ministara imali podršku koalicionih stranaka, što bi trebalo osigurati i za Božovića.

Sam Dodik je prije nekoliko dana poručio da osporavanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH donosi novu krizu za BiH.