Razgovor za Klix.ba
62

Stanivuković: Jedan "ćutolog" je koštao budžet i građane RS-a 100.000 KM, a nije riječ progovorio

A. B.
Draško Stanivuković
Draško Stanivuković
Na jučerašnjoj sjednici Skupštine RS-a pred poslanicima se našao i novi poslovnik koji je izazvao burnu reakciju opozicije zbog nekoliko spornih stavki koje se u njemu nalaze. Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a za portal Klix.ba je komentirao i nerad pojedinih zastupnika, a koji su i previše plaćeni.

Na početku razgovora Stanivuković je naglasio da novi poslanik Skupštine RS-a može odgovarati samo diktatorima, jer bi se njegovom primjenom vratio period jednopartijskog režima u kojem se pitao samo jedan vođa.

Kako je dodao, postoji nekoliko spornih dijelova u njemu, a kao prvi je naveo član 131. kojim se dopušta da Skupština RS-a, odnosno, skupštinska većina, može odlučiti o nekoj tački dnevnog reda, a da se o njoj ne diskutuje.

Predloženi novi poslanik Skupštine RS-a (Foto: Klix.ba)
Predloženi novi poslanik Skupštine RS-a (Foto: Klix.ba)

"To je nezapamćeno u historiji demokratskog parlamentarizma i demokratije. To sada znači da ukoliko dođe do posebne važne sjednice na kojoj se diskutuje o kreditu, finansijama i najvećim odlukama koje se odnose na našu zemlju i oni kažu da se o toj tački ne razmatra, već se samo glasa. A 'parlament' je nastao od riječi 'parlale' govoriti i diskutovati i zapravo je suština Skupštine i Parlamenta razmjena mišljenja i dijalog, a to više nije moguće i tom tačkom je ukinuta demokratija", naveo je Stanivuković.

Novi poslovnik ima mnogo kontradiktornosti

Nadalje, poslanik PDP-a je kazao da je druga zamjerka to što prema ovom poslovniku više neće biti potreban radni kvorum u Skupštini RS-a. To će značiti da sjednici može prisustvovati samo onaj poslanik koji govori te da u sali nije potrebno prisustvo ostalih.

"Do sada je morala biti minimalno jedna trećina poslanika, a sada ne mora niko. To znači da nas mogu pustiti da pričamo, ako treba isključiti kamere i zatvoriti nas kao u gasnu komoru. Tu je naravno i treća sporna stvar u poslovniku gdje se navodi da se uz repliku i krivi navod ne smije govoriti o onom čovjeku koji nije u sali i koji vas nije spomenuo, a to je u prijevodu zabrana da se iznose bilo kakve činjenice o nezakonitim radnjama. Dakle, tu ne postoji mogućnost diskusije. Postoji još jedna sramota, a to je da naprimjer ja o nečemu diskutujem i poslije na to neko traži repliku, međutim, tada ja ne mogu uputiti isti zahtjev jer je zabranjena 'replika na repliku' što je također paradoks", pojasnio je Stanivuković.

Predloženi novi poslanik Skupštine RS-a (Foto: Klix.ba)
Predloženi novi poslanik Skupštine RS-a (Foto: Klix.ba)

Međutim, paradoksima i kontradiktornostima nije kraj, kazao nam je Stanivuković. To, kako je dodao, potvrđuje naredna stavka poslovnika koja jasno naglašava da će se oduzeti riječ svakom poslaniku koji neargumentovano diskutuje, pa se on pita ko zapravo odlučuje da li je nešto argumentovano ili nije.

Predloženi novi poslanik Skupštine RS-a (Foto: Klix.ba)
Predloženi novi poslanik Skupštine RS-a (Foto: Klix.ba)

"Ako diskutujete neargumentovano, što je na njihovoj paušalnoj ocjeni, onda vam se oduzima riječ i 15 posto od plate. Ako nakon toga nastavite diskutovati neargumentovano u narednoj diskusiji ili replici, oduzima vam se 30 posto od plate. To je zapravo vrhunac jedne diktature. Zapravo suština ovog poslovnika je da jedan građanin, pojedinac ima veću slobodu govora nego izabrani poslanik kojeg su ti građani izabrali. Imate i poslovnički imunitet koji je garantovan Ustavom koji kaže da ja kao poslanik ne mogu krivično odgovarati za riječi koje izgovorim u Skupštini, a s druge strane, poslovnik mi zabranjuje da diskutujem, a to je potpuno kontradiktorno", istakao je poslanik PDP-a.

Postoje poslanici koji u Skupštini RS-a nisu rekli ni riječ, a primili su veliki novac za to

Stanivuković je posebno naglasio da se ovakvim poslovnikom zapravo ne prati put ka Evropskoj uniji kojem se i teži, već se vraća u period davnih okupacija poput njemačke, austrougarske i osmanske vladavine.

"Važno je reći da je Skupština predložila ovaj poslovnik, ali iza njega se zapravo nalazi Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, koji je s državnog nivoa naredio izmjene u RS-u prijeteći da će predsjednik Parlamenta Nedeljko Ćubrilović biti smijenjen ako ne dođe do toga. A on zapravo od bojazni od svoje smjene to i radi. I danas kada je SDS predložio da se smijeni Ćubrilović, SNSD to nije podržao. Onog trenutka kada on ne bude svirao po instrukcijama Dodika i SNSD-a bit će smijenjen i to je suština cijele filozofije njihove vlasti. Ili si s njima i pokorno slušaš ili si protivnik i prognan iz ove zemlje", dodao je.

Dalje je Stanivuković podsjetio da je biti poslanik jedna ozbiljna i velika dužnost te je tako naveo podatak da postoje poslanici koji u Skupštini RS-a nisu progovorili nijednu riječ za skoro dvije godine sjedenja u njoj, a da su za to primili velike svote novca.

Kao primjer je naveo da je jedan poslanik koštao građane RS-a za taj period neto od 37.000 do 57.000 KM, a bruto od 43.000 do 100.000 KM.

"Dakle, jedan 'ćutolog' je koštao budžet i građane RS-a 100.000 KM, a nije riječ progovorio. Riječ je o Aleksandru Subotiću koji se doduše danas javio za diskusiju, natjerao sam ga ja i to je pozitivno. Tu su i Goran Jeremić, Danijel Jošić, Milan Dakić, Mijo Prkunić, Nebojša Marić, Savo Vulić i Spomenko Stojanović, poslanici koji nisu imali nijednu diskusiju u Skupštini RS-a i ja za njih nikad nisam čuo. Imate i one koji su imali po jednu ili dvije diskusije pa su upravo za tu jednu dobili od 30.000 do 50.000 KM, kao da im je ona zlata vrijedna", kazao je Stanivuković.

Dodao je kako ovaj novi poslovnik ovakvim poslanicima poručuje da više ne moraju ni sjediti u sali, ali da će ipak za to biti "nagrađeni".

"Zamislite koja je to olakšica, a kazne idu protiv nas koji vrijedno radimo. I ja sam ih nazvao 'krompir poslanicima' jer je to povrće metafora za nula. Oni su dakle imali nula diskusija i dobili ovaj veliki novac. Sad zamislite kako jedan poljoprivrednik, domaćin i građanin ove zemlje koji ima maksimalno 300 KM penzije ili 500 KM plate posmatra nekoga ko je za dvije godine nerada dobio do 100.000 KM. Ovaj izvještaj o radu je trebao pripremiti Ćubrilović te da bude dostupan medijima, ali sam umjesto njega ja to uradio i ne stidim se svog rada i diskusija", naveo je.

Predloženi novi poslanik Skupštine RS-a (Foto: Klix.ba)
Predloženi novi poslanik Skupštine RS-a (Foto: Klix.ba)

Na kraju razgovora Stanivuković je naglasio da ovdje borba ne prestaje te da mu je jasno da trenutna vlast ide u pravcu primjene ovog poslovnika. Dodao je da je ova Skupština RS-a bila prilika da građani budu upoznati o radu opozicije te je istakao da su do sada dobili veliku podršku.

"Za ovo što mi radimo u Skupštini RS-a imamo ozbiljnu šansu koju ćemo iskoristiti da pobijedimo i da u Banjoj Luci počnu promjene. Građani su to primijetili, Skupština je postala praćena i gledana i trenutna vlast sada želi to da nam onemogući i da radi i protiv Ustava i zakona. Žele nam poručiti da smo dvije godine uspjeli nešto postići te da je to sada onemogućeno. Nećemo stati, dolazi sve u obzir, počevši od protesta, štrajka, do traženja podrške svih institucija u Evropi. Moraju prekinuti ovo nasilje nad Skupštinom i demokratijom koje se dešava u RS-u. To se jednostavno mora zaustaviti. Mi smo spremni da idemo do kraja u toj borbi. Jer ukoliko se počne primjenjivati ovaj poslovnik, to će značiti da je definitivno jednopartijski sistem bez opozicije i kritičkog razmišljanja i na kraju demokratije", zaključio je Stanivuković.