Gala večer
143

Himne BiH i Evrope odzvanjale Narodnim pozorištem u Sarajevu, na prijemu u prvom redu i Stanivuković

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizovao je u Narodnom pozorištu u Sarajevu prijem povodom Dana Evrope, a na njemu su bile prisutne brojne domaće i strane zvanice.

Program je otvoren svečanim intoniranjem himne Bosne i Hercegovine kao i Evrope, a među brojnim zvanicama koje su se našle na ovom skupu bio je i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković kao i brojne domaći i strani zvaničnici uključujući i predstavnike ambasada.

Povodom događaja, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler objasnio je kako Dan Evrope ne znači samo slavlje.

"Dan Evrope nije samo slavlje već i podsjetnik da odbacimo politike podjela i mržnje koje su prouzrokovale toliko bola i razaranja. Mladi će igrati specijalnu ulogu u uspješnom ostvarenju vizije", rekao je Sattler.

Također, povodom događaja, prisutnima se obratio i otpravnik poslova Ambasade Belgije.

"Moja zemlja, Belgija, trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije. U ovim vremenima koja iziskuju zajedničku svrhu, u okviru svog predsjedavanja, Belgija vrijedno radi da pripremi zajedničku budućnost sadašnjih i budućih članica evropske porodice. Hvala ambasadama kao i Delegaciji EU i Europe House što su omogućili ovaj događaj. Veliko hvala i Sarajevskoj filharmoniji koja je udružila snage s vrhunskim muzičkim virtuozima naših zemalja u zajedničkoj izvedbi himne Evrope. I to dužu verziju", rekao je otpravnik poslova Ambasade Belgije.

Koncert Sarajevske filharmonije samo je početak aktivnosti povodom proslave Dana Evrope i 20. godišnjice najvećeg proširenja Evropske unije. U narednim danima održavat će se niz sportskih, kulturnih, političkih i drugih manifestacija, a sve će kulminirati 9. maja kada će i zvanično biti obilježen Dan Evrope kako u BiH tako i na ostatku kontinenta.