BiH
6

Sindikat komunalne privrede iznio zahtjeve Skupštini KS, na potezu kantonalna vlada

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Oko dvije stotine radnika sarajevskih komunalnih preduzeća i danas se, treći dan zaredom, okupilo ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo, da izraze nezadovoljstvo stanjem u tom sektoru.

Kao razlog svojih mirnih protesta navode nepoštivanje kolektivnog ugovora, neisplaćivanje plata, doprinosa i zdravstvenog osiguranja.

Predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata komunalne privrede Sarajevo Adem Šerak obavijestio je okupljene radnike da su predsjednici sindikalnih organizacija jutros usaglasili zahtjeve koje je on danas prezentirao Skupštini KS-a.

Istakao je da zahtjevi uključuju poštivanje zaključaka sa sastanaka održanih 11. februara i 3. marta 2014., koje su potpisali v.d. premijer, resorni ministar i dio zastupnika u Skupštini KS-a, a do danas nisu ispoštovani, kao i redovnu isplatu plata i doprinosa radnicima komunalnih preduzeća, u skladu s kolektivnim ugovorom.

Također, traže da budu ispoštovani zaključci potpisani s predstavnicima KJKP GRAS ili da u protivnom tom preduzeću bude omogućeno da posluje na komercijalnoj osnovi, te da KJKP Tržnice i pijace bude omogućen normalan rad uklanjanjem nelegalne prodaje s ulica.

"Osim toga, zahtjevamo hitno formiranje radne grupe Skupštine KS-a koja će u narednom periodu rješavati nagomilane probleme u komunalnoj privredi, jer smo svjesni da oni ne mogu biti riješeni preko noći", istakao je Šerak.

On je informirao radnike da Skupština KS-a danas nije bila u mogućnosti da se izjasni o ovim zahtjevima, te je naložila Vladi KS-a da se o njima izjasni u roku sedam dana.

Šerak je potom radnike zamolio za strpljenje i rekao da će o narednim aktivnostima biti informirani putem svojih sindikalnih organizacija, a da će Kantonalni odbor Sindikata komunalne privrede Sarajevo, nakon što se Vlada KS-a izjasni o zahtjevima, donijeti odluku na koji način će dalje djelovati.

"Danas smo dobili telegram podrške od Sindikata radnika komunalne privrede Republike Srpske, a jučer smo dobili telegrame podrške naših kolega iz svih kantona u Federaciji BiH", naglasio je Šerak.

Nakon toga je okupljenim radnicima zahvalio na odzivu na proteste i pozvao ih da se, ukoliko se slažu, u miru raziđu i okončaju ove višednevne proteste, što su oni i učinili.