Traže veće plate
10

Sindikati u potpunosti blokirali Njemačku: Željeznice u štrajku, otkazani i brojni letovi

V. K.
Radnici u Njemačkoj nezadovoljni uslovima (Foto: EPA-EFE)
Sindikat željeznica i transporta u Njemačkoj (EVG), ali i sindikat radnika na aerodromima, pokrenuli su štrajk upozorenja zbog nezadovoljstva aktuelnim platama radnika u ovim sektorima.

Prema pisanju njemačkih medija, EVG je štrajk započeo u tri sata ujutro, a vozovi nisu saobraćali sve do 11 sati. Sada se postepeno pokušavaju vratiti u normalu, ali to nije moguće odjednom.

"U štrajk je bilo uključeno 23.500 zaposlenih u Deutsche Bahnu i drugim željezničkim kompanijama širom zemlje. Deutsche Bahn je odmah ujutru saopćio da je željeznički saobraćaj obustavljen. Zbog toga, na stanicama su se stvarale velike gužve", piše Taggeschau.

Iako je štrajk formalno okončan, željezničari su naglasili kako se postepena normalizacija saobraćaja može očekivati tek poslijepodne.

"Efekti štrajka u cijeloj zemlji utjecat će na red vožnji sve do ranih večernjih sati", pojasnili su iz sindikata.

Nakon štrajka, predstavnici EVG-a su saopćili kako očekuju da vlada organizuje pregovore sa poslodavcima naredne sedmice u utorak i srijedu gdje će se ponovo razgovarati o povećanju plata.

"Ukoliko se to ne desi, onda mogu očekivati novi talas štrajkova upozorenja. Povećanje od pet posto u periodu od 27 mjeseci nije ponuda", rekao je predsjedavajući sindikata Martin Burkert.

Inače, EVG pregovara o platama za 230.000 zaposlenih u Njemačkoj od čega njih 180.000 radi za Deutsche Bahn.

Pored štrajkova na željeznicama, u Njemačkoj su u toku i štrajkovi upozorenja na pet aerodroma.

U petak ujutro, štrajkovi su pokrenuti na aerodromima u Stuttgartu, Dizeldorfu, Bonu i Hamburgu.

Prema glasnogovorniku sindikata, 170 od prvobitno planiranih 211 letova otkazano je na aerodromu u Kelnu dok je u Dizeldorfu otkazano 160 od 400 letova.