BiH
0

SDP: Maloljetnički zločini u BiH postali normalne pojave, a zločinci osobe od poštovanja

FENA
Reagirajući na današnju tragediju čija je žrtva još jedan maloljetnik, KO Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo upozorio je kako su u BiH ovakvi i slični zločini postali normalne pojave kao ilustracija poremećenog sistema vrijednosti u društvu, a zločinci koji su ih počinili osobe koje se poštuju.

U saopćenju za javnost SDP-a navodi se kako je danas prestalo da kuca srce još jednog mladića koji se ni kriv ni dužan u nezgodno vrijeme našao na nezgodnom mjestu. Neki drugi mladići uzeli su sebi za pravo da se poigraju sa sudbinom i u javnom prijevozu, na javnom mjestu, na najbrutalniji način oduzmu život svom vršnjaku sedamnaestogodišnjaku.

SDP-e podsjeća da su također tri maloljetnika prije nekoliko dana iz čiste obijesti ubili staricu zapalivši je.

U ovoj stranci upozoravaju kako građani Sarajeva svaki dan sreću kriminalce, ubice i ljude sa debelim dosjeima koji se slobodno šeću gradom, a protiv kojih se u isto vrijeme vode desetine krivičnih postupaka.

"Umjesto mnogih drugih poštenih i normalnih zanimanja i profesija, upravo ti i takvi sve više postaju uzor mladim generacijama jer voze skupa auta, organi gonjenja im ništa ne mogu, imaju dosta novca, a praktično ništa ne rade", ističe se u saopćenju.

Pravosuđe u BiH, uprkos uloženom trudu, silnim reformama te nevjerovatno velikim platama koje primaju, apsolutno je neefikasno i nije u stanju da se na odgovarajući način obračuna sa ozbiljnim problemima našeg društva.

Ocjenjuje se kako ukupni oporavak bh. društva očigledno nije prioritet naše vlasti, kao ni pokušaj da se uspostavi i gradi normalan sistem vrijednosti.

U SDP-u tvrde da u takvim okolnostima aktuelne vlasti u svojoj nesposobnosti zaboravljaju vlastitu odgovornost te optužuju organe gonjenja koji su korektno obavili svoj dio posla te u najkraćem vremenskom periodu uspjeli privesti osumnjičene.

U svim normalnim zemljama vlast je upravo ona koja kreira političku i društveni klimu te ambijent normalnog življenja. Stoga SDP-e poziva sve nadležne institucije da se aktivno uključe u rješavanje nagomilanih problema bh. društva i poboljšanje uvjete života običnih građana koji se danas s pravom osjećaju potpuno nesigurno.