BiH
0

Sarajevo: Protesti ispred Katedrale na Dan nezavisnosti

Sarajevo-x.com
Neformalna grupa građana poziva na nove proteste koji će se održati na Dan nezavisnosti, 1. marta, pred sarajevskom Katedralom s početkom u 13 sati.

"Na ovaj svečani dan želimo još jednom pokazati da smo spremni boriti se za Sarajevo i u miru, kroz ponavljanje naših zahtjeva i nastavak traženja odgovornosti od onih koji su spremni boriti se samo za svoje fotelje, ali ne i za nas, građane", navodi se u pozivu neformalne grupe građana koja stoji iza sarajevskih protesta.

"Još jednom pozivamo gradonačelnicu Semihu Borovac i premijera Samira Silajdžića da podnesu ostavke, jer su i tokom ove sedmice pokazali i dokazali da nisu tu zbog građana ovog grada, već zbog sopstvenih interesa. Pozivamo njihove kolege da ih oni pozovu na odgovornost i oslobode mjesto za one koji su se spremni boriti za Sarajevo dostojno djece, radnika, boraca, penzionera i svih ostalih građana ovog grada", pišu građani.

"Znamo da građani/građanke Sarajeva zaslužuju bolje i vjerujemo da smo spremni jasno i glasno zatražiti od nadležnih da obavljaju svoj posao i preuzmu odgovornost za neučinjeno, kao i za probleme i opasnosti s kojima se mi građani susrećemo u svakodnevnom životu, a koje premijer i gradonačelnica ignoriraju. Zato vas još jednom pozivamo da nam se pridružite na protestu 1. marta i da na Dan nezavisnosti naše domovine zajedno budemo nezavisni od manipulacija, pritisaka i straha. S ciljem dostojanstvenog obilježavanja ovog dana, pozivamo sve prisutne da incidente, prouzrokovane od strane grupa ili pojedinaca koji imaju za cilj diskreditaciju skupa, prijave policiji", stoji u saopštenju Građana/građanki Sarajeva.