Burna noć
22

Blizu 150 studenata uhapšeno u Americi zbog propalestinskih protesta, snimljen i sukob s policijom

A. L.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Više od 100 studenata i osoblja uhapšeno je u ponedjeljak navečer na Univerzitetu New York, a 47 na Univerzitetu Yale i to nakon što su širom univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama održani propalestinski protesti.

Glasnogovornik policije u New Yorku potvrdio je da je 120 osoba privedeno, od kojih je 116 pušteno uz prijave za kršenje posjeda, dajući im datum da se pojave pred sudijom ili magistratom.

Preostaloj četvorici su izdati nalozi za teža krivična djela, što znači da se moraju pojaviti pred krivičnim sudom u budućnosti.

Koalicija NYU Palestine saopćila je da su studenti uhapšeni uz "ekstremno nasilje" i da su hapšenja počela kada su studenti muslimani počeli s obavljanjem namaza.

Na društvenoj mreži X objavljeni su brojni snimci na kojima su prikazani sukobi policije i demonstranata.

Pored toga, policija je izdala prekršajne naloge i za 47 studenata koji su protestvovali ispred Univerziteta Yale.

Posljednjih dana došlo je do eskalacije dugotrajnih, uglavnom propalestinskih protesta, u nekim od najprestižnijih obrazovnih ustanova u SAD-u.

Demonstranti na NYU, Columbiji i Yaleu postavili su različite zahtjeve od svojih univerziteta, uključujući da prekinu svoje odnose sa univerzitetima u Izraelu, poduzmu jače mjere zbog rata i odustanu od proizvođača vojnog oružja koji su povezani s Izraelom.

To je dovelo do rastućih tenzija u kampusu koje su postale žarišta protesta, jer su neki jevrejski studenti rekli da su u strahu za svoju sigurnost.

Masovne demonstracije zahvatile su američke univerzitete od napada Hamasa 7. oktobra i odgovora Izraela u kojem je ubijeno više od 30.000 Palestinaca u Gazi.

Protesti su u ponedjeljak navečer dosegli tačku ključanja jer su univerziteti poduzeli mjere i pozvali policiju.

Na Univerzitetu u New Yorku policija je dala demonstrantima rok do 16 sati da se raziđu. Policija je tvrdila da su se demonstrantima pridružili ljudi za koje se vjeruje da nisu povezani s Univerzitetom.

Dok su se demonstranti tukli sa policajcima, skandirali su: "Nećemo stati, nećemo se odmoriti."