Humanitarna misija
73

Putuju biciklima i skupljaju pomoć za narod Gaze: Palestinac i Pakistanac svratili i u Goražde

E. A.
U humanitarnoj misiji za pomoć narodu Gaze dvojica biciklista iz Njemačke, Abdurahman Abed, porijeklom iz Gaze i Abdul Aleem Malik iz Pakistana svojim biciklima krenuli su na dugo putovanje do Gaze.

Nisu sigurni da li će uspjeti ući u Gazu, ali su željeli učiniti nešto više da pomognu.

Prolazeći kroz različite zemlje, iako su imali i jednostavnijih ruta, na putovanju su odlučili proći i kroz BiH, kako bi razgovarali sa ovdašnjim ljudima i podjelili iskustva. Danas su se kratko zadržali i u Goraždu gdje je za njih organizovan i poseban prijem u zgradi kantonalnih institucija, a imali su priliku razgovarati i sa Avdom Mirvićem, kantonalnim ministrom za boračka pitanja.

Tokom susreta objasnili su i motive zbog kojih su odlučili svoj hobi, vožnju biciklima, pretvoriti u misiju koja može pomoći ljudima koji u Gazi prolaze kroz strašne torture i traume.

Palestinac Abdurahman ispričao je Goraždanima da je prošle godine proveo nekoliko sedmica u Gazi odakle su porijeklom njegovi roditelji te da, nakon svega što je video i doživio, nije mogao ostati ravnodušan.

Omiljeni hobi, vožnja biciklom dobila je smisao tek kad je odlučio iz humanitarnih razloga krenuti u Gazu i istovremeno tokom putovanja pričati ljudima o onom što proživljavaju stanovnici Gaze.

Abdurahman ujedno prikuplja i novac za poljsku bolnicu, jer je tokom boravka u Gazi svjedočio nesreći velikog broja ljudi koji su ranjeni, pate i umiru, a nemaju adekvatnu medicinsku pomoć. Abdurahman akciju provodi u partnerstvu sa humanitarnim društvom Barakah, a njihova web stranica je Barakah.ngo , dok njegov projekat nosi naziv _abed gdje se mogu pronaći neophodne informacije o misiji koju provodi.

Pakistanac Abdul Aleem Malik prikuplja sredstva za djecu koja su na palijativnoj njezi u Njemačkoj, motivisan ličnim iskustvom.

Obojica poručuju kako, bez obzira na različitosti ili religioznost, smrt, bol ili trauma ne prave razliku među ljudima te da ih to podstiče da pomažu drugima. Ističu kao im je bilo jako važno potovati kroz BiH koja je inspiracija a Sarajevo se smatra eVropskim Jeruzalemom. Takođe, ističu da su doživjeli dirljive susrete sa ljudima, majkama koje su izgubile djecu i preživjele genocid u Srebrenici.

Ističu kako žele svijetu ispričati svoje priče i skupiti humanitarnu pomoć za ono što su odabrali za svoju misiju do krajnje destinacije Meke kako bi obavili hadž, ali i pokušati vratiti se u Gazu.