Poštivanje ugovora
79

RS traži alternativu u novim zaduženjima, Kinezima je dogovor važan, ali ne tolerišu kašnjenje

Piše: Tarik Kučević
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Kina je posljednjih godina jedan od najznačajnijih kreditora u svijetu i sve više instanci se okreće njoj kao alternativi tradicionalnim izvorima. Tako je i u slučaju Vlade RS-a, gdje je premijer Radovan Višković boravio u Kini gdje je razgovarao o novom zaduženju.
Treba imati na umu da kineski krediti često dolaze sa manje strožim uslovima nego tradicionalni krediti, što može biti privlačno, međutim, isto tako važno je napomenuti da Kina ima reputaciju da ne toleriše kašnjenje u otplati kredita.

Možemo dati primjer kada je Grčka imala problem sa otplatom dugova vezano za pirejsku luku, onda su im Kinezi ponudili da kupe drugu polovinu pirejske luke. Grci su to prodali jer nisu imali mogućnosti u tom momentu ispoštovati dogovorene uslove.

To nam je istakao i poslovni savjetnik Zoran Pavlović s kojim smo razgovarali o ovoj temi. Pavlović je naveo da mi u globalu imamo pogrešno mišljenje o njima.

"Oni se jako dobro drže dogovorenih uslova. Iskustva su s njima takva da će oni svoj posao obaviti, ali zauzvrat očekuju da se njihovi partneri drže dogovorenih uslova. Ja sam bio u Kini prije 10-15- tak godina i mogu da kažem da su oni narod s kojim se može sarađivati", poručio je Pavlović.

Kako Kinezi pritišću

Referisao se na Luku Bar u Crnoj Gori, koja se često navodila kao primjer kako Kinezi "posluju", ukoliko se na vrijeme ne izvrše obaveze prema njima, gdje se zbog nedostatka novca prijetilo da crnogorci ostanu bez Luke Bar.

"Oni su ljudi koji znaju šta njima kao državi treba. Kada je i Grčka imala problem sa otplatom dugova vezano za pirejsku luku, onda su to Grci prodali na kraju", naveo je.

Spomenuo je i most koji povezuje Hrvatsku s Pelješcem. Taj most je urađen u roku, Kinezi su preko pomorskih puteva sve završavali, a Hrvati čak nisu bili uradili ni pristupne saobraćajnice.

"Oni su vrlo rezolutni. Ovo što je predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković otišao u Kinu, mediji nam govore da je razgovarao sa čelnicima finansijskog sektora, bankama, izvođačima radova itd. S te strane, očigledno je bilo govora o garancijama za poslove koje se tiču RS-a i kineskog partnera", kazao je.

Dodao je da je potpuno svejedno s kim pravite dogovor jer iza njega stoje banke s kojima pravite dogovor.

"RS je izašla i na bečku i na londonsku berzu i prodala svoje obaveznice. To je već informacija koja je za banke u Kini jedan oblik sigurnosti. Suština cijele priče nije vezana za državnu imovinu, jer postoji neko vrijeme pristup u medijima da se imovina veže za garanciju. To nije predmet. Ja sam razgovor u Kini shvatio kao da se garancije daju kao obveznice RS-a", naglasio je.

Kinezi imaju banke iza sebe

Naveo je i razloge zašto je to prihvatljivo.

"Svjetska banka kada pravi aranžmane, zbog definicije koja stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu - ingerencija u domenu finansija je na nivou entiteta - tako da problem, recimo koji je nastao s Kinezima u Tuzli, vezano za blok 7, nastao po pitanju šta će biti garancija za izvođenje radova", istakao je.

Naglasio je da kada se pravi ugovor između izvođača radova iz Kine i domaćih partnera, banke iz Kine inzistiraju da se plati 15 posto odmah kao avanas, a da ostalo ide uz garancije kreditiranja države.

Naveo je i da je Jugoslavija na taj način poslovala u svoje vrijeme.

"Jugoslavija je na taj način izgradila brane u Egiptu, aerodrome u Libiji... To je normalno kada imate jake domaće banke koje mogu da plate finansiranje radova. Kinezi imaju tu mogućnost. Oni su u prednosti jer imaju iz sebe četiri svjetske jake banke, koje su, između ostalog, državne", zaključio je.

Podsjećamo, predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da ima uvjeravanja da je kineska vlada odlučila prihvatiti obveznice RS-a kao garancije i instrumente finansiranja.

"Uglavnom su svi okrenuti Zapadu, ali imamo uvjeravanja da su kineska država i Vlada odlučile prihvatiti obveznice RS-a kao garancije i instrumente finansiranja. Čak nam nude i izvođenje radova na izgradnji autoputeva tako da izdajemo obveznice", rekao je Dodik.

Dodao je kako pokušavaju ući na kinesko tržište i stvoriti alternativu za sve.

"Očigledno da naš izbor mora biti obostran, ne možemo ostati zatvoreni", istaknuo je tada Dodik.