Opozicija neće biti alibi
37

Borenović odgovorio Dodiku: Imate svu vlast u BiH, mijenjajte zakone ili otkažite izbore

N. Ž.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović odgovorio je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, nakon sastanka vladajuće koalicije u RS-u.

Dodik, kao i predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, je optužio opoziciju za saradnju s visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom.

Borenović je poručio vlastima u RS-u da imaju mehanizme za sprečavanje izbora, te da "prestanu kukati, vaditi se na opoziciju i smišljati triler scenarije koje mogu smisliti samo prevarantski umovi."

Također, predsjednik PDP-a je podsjetio vlasti na prethodna obećavanja u vezi s održavanjem izbora po Izbornom zakonu s odredbama koje je 29. marta ove godine izmijenio Schmidt.

"Najavljivali su ostavke gradskih i opštinskih izbornih komisija, a tih ostavki nema tamo gdje SNSD ima skupštinsku većinu. Šta se desilo s tim? Šta je sa novcem za izbore koje je SNSD-ov ministar Amidžić uplatio po Schmidtovim instrukcijama? Pa oni uplaćuju sredstva zaodržavanje izbora, a mi im krivi što su izbori raspisani. Kakvim jadnim prevarama se služe", poruka je Borenovića.

Predsjednik PDP-a je naveo i da postoje mogućnosti da se izbori spriječe, ali da su Dodikov SNSD i druge vladajuće stranke u RS-u i u BiH "uveliko otvorile podračune za izbore i sve pripremili da među prvima predaju prijave Centralnoj izbornoj komisiji."

"Dodikov režim je isključivi krivac za Šmitovo nametanje Izbornog zakona. Godinama blokiraju donošenje zakona i sad su se zapetljali u vlastitim lažima, progutanim žabama i krokodilima, a njihove izjave prema kojima je opozicija, a ne vlast, kriva za sve, vrhunac su licemjerja i cinizma.

Jasno je kao dan da su oni prvi donijeli odluku da izađu na raspisane izbore, ali kao i uvijek, prave lažne predstave za narod. Naravno, Dodik prednjači u licemjerju, kao on je protiv, ali će izaći na izbore ako ga zamole. Poznati prevarantaki pristup. Sve ovo je već viđeno mnogo puta, tresla se gora, rodili se mali miševi", rekao je Branislav Borenović.