BiH
147

Prošlost na prugama: Stari električni tramvaj obišao ulice Sarajeva

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Replika starog električnog tramvaja danas je obišla tradicionalni počasni krug centrom glavnog grada Bosne i Hercegovine kako bi se obilježili nadolazeći Dani Kantona Sarajevo.

Događaj su organizovali Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i KJKP Gras, a tramvaj je vozio na najkraćoj sarajevskoj relaciji broj 1, od Željezničke stanice do Baščaršije.

"Ovaj tramvaj se inače koristi za svečanosti, za dan GRAS-a i Dane KS. Pretprošle godine ovaj tramvaj je vozio svaki dan od 10 do 12 i od 18 do 20 sati, ali ne znamo da li će tako biti i ove godine. Mogu vam reći da su građani zadovoljni i iznenađeni pojavom ovog tramvaja jer ga mnogi uživo vide prvi put", rekao je tramvajdžija Salih Mašmić.

Riječ je o električnom tramvaju koji je sa radom počeo historijskog 1. maja 1895. godine, obilježivši tako početak modernog gradskog saobraćaja u glavnom gradu BiH.

Manifestacija Dani Kantona Sarajevo i ove godine je bogata kulturnim događajima kao što su izložba "Poznate Sarajlije", izvođenje opere "Don Giovanni" i projekcije filmova "Skitnice i psi", "Sarajevski pas" i "Planeta Sarajevo" te drugi događaji. Također, manifestaciju će ispratiti događaji u ratnom Tunelu spasa D-B.