Utvrđeno strategijom
45

Ministar Bojan Bošnjak objasnio šta će značiti ograničenje korištenja uglja u Kantonu Sarajevo

B. R.
Bojan Bošnjak, ministar u Vladi KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Bojan Bošnjak, ministar u Vladi KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Resorni ministar u Vladi Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak (NS) je obrazložio šta će značiti primjena strategije ograničenja korištenja uglja i ostalog čvrstog goriva u ovom kantonu.

On se javnosti obratio uoči današnje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se razmatra spomenuta strategija. Govoreći o strategiji, ukazao je da su njome identifikovane zone u kojima se koristi ugalj i ostala čvrsta goriva, kao i zone u kojima će biti prioritet poboljšanje kvaliteta zraka.

Prema Bošnjakovim riječima, identifikovana je sve ijedna građevina koja koristi čvrsto gorivo te da će za svaku od njih biti dat prijedlog mjera, u skladu s interesima građana.

Ukazao je da je utvrđeno devet prioritetnih zona za subvencioniranje mjera energetske efikasnosti. Zapravo, to se odnosi na, kako je izjavio, 20.000 od 43.000 građevina. Među njima nisu nelegalne građevine za koje je napomenuo da predstavljaju veliki problem.

Kako je kazao ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, emisije štetnih plinova bi se trebale reducirati za 90 posto, ali da će za to biti potrebno mnogo novca.