Sarajevo
0

Pritvoreni navijači na slobodi, protest okončan

Sarajevo-x.com
Sa jučerašnjih protesta (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sa jučerašnjih protesta (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Noćas oko 3 sata završeno je razilaženje navijača i građana koji su u centru Sarajeva mirnim protestom tražili oslobađanje sedam svojih prijatelja zadržanih u pritvoru u Širokom Brijegu.

Kako je noćas javio potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, navijači su pušteni iz pritvora, a kako je to bio jedan od primarnih zahtjeva okupljenih demonstranata, oko 3 sata poslije ponoći oni su otišli svojim kućama.

Navijači su u Sarajevo stigli sa očiglednim povredama po glavi, licu i ostalim dijelovima tijela. Prema njihovim tvrdnjama, bili su izloženi maltretiranju, premlaćivanju i držanju u neljudskim uslovima. Neposredno nakon hapšenja i privođenja u širokobriješku policijsku stanicu, policija je dopustila mještanima i navijačima Širokog da uđu u službene prostorije i udaraju privedene navijače. Sedam navijača Sarajeva ležalo je na podu sa lisicima na rukama i nogama dok su bili konstantno maltretirani. U toku noći zatražili su medicinsku pomoć, a jedan od uhapšenih navijača kao uspomenu iz Širokog nosi 12 šavova na glavi.

Medicinsko osoblje Širokog Brijega nije im izdalo adekvatnu dokumentaciju o povredama, pa su sinoć, na putu prema Sarajevu, svratili do Regionalnog kliničkog centra dr. Safet Mujić gdje su pregledani.

Kako je rekao jedan od uhapšenih navijača, rečeno im je da će biti zadržani u pritvoru 30 dana, ali je potpredsjednik FBiH urgirao na njihovom puštanju. Optuženi su za nekoliko različitih krivičnih djela te za materijalnu štetu od 100.000 maraka.

Kebo se, podsjetimo, jučer popodne, zajedno sa predstavnikom Udruženja navijača FK Sarajevo, u službenim vozilima pod pratnjom zaputio u širokobriješki zatvor.

Utakmice Kupa BiH zakazane u srijedu, 6. oktobra odgođene su do daljnjeg.