Serijal Ex Files
166

"Priča o djeci pod olovnom kišom": Autentični predmeti i anegdote o odrastanju u ratnom Maglaju

Piše: E. M.
Pod olovnom kišom (Foto: Ex Files)
Fotografija koja će biti izložena na izložbi (Foto: exFiles)
Serijal Ex Files: Maglaj kakvog smo voljeli, a kojeg realizuje Udruženje mladih “Dictum Factum” iz Maglaja sutra će se nastaviti izložbom fotografija “Priča o djeci pod olovnom kišom” koja će biti održana u prostorijama nekadašnje SDK banke i glavne komande u ratu.

Ovogodišnji izložbeni ciklus Ex Files, posvećen je odrastanju u ratu, a kustosi su u proteklom periodu prikupljali fotografije koje su zabilježene kada su maglajska djeca mogla izaći iz podruma i igrati se bez straha od “olovne kiše”.


U razgovoru za Klix.ba inicijator projekta Adi Softić je istakao kako će se na izložbi moći pogledati autentične igračke, namještaj i pročitati anegdote tadašnjih mališana vezane uz izložene predmete.

“Izuzetno smo ponosni što je ovogodišnji ciklus svojevrsna potvrda i nadogradnja uspjeha prošlogodišnjeg. Velika je odgovornost, ali i čast što naši sugrađani pristaju svojim fotografijama i predmetima biti dio ovog jedinstvenog projekta. Ovogodišnji ciklus donosi i novitet u vidu dokumentarnog filma koji sam režirao s kolegom Arminom Mulamehićem. Razgovarali smo s tadašnjim mališanima, a danas uspješnim i porodičnim ljudima i čuli neposredna iskustva tih sivih godina za našu zemlju”, kazao je Softić.

Iako su u maju 2014. godine poplave u Maglaju uništile dosta uspomena na papiru, dio njih je sačuvan i spašen te će pokušati posjetiocima izložbe dočarati rat u Maglaju.

Počasni gost na otvaranju izložbe i projekciji prvog dijela dokumentarnog filma bit će Ivo Josipović, bivši predsjednik Republike Hrvatske.

Izložba i ovogodišnji projektni ciklus vezani su za pitanje odlaska i ostanka u BiH i regionu te će studenti i srednjoškolci s Josipovićem naredni dan voditi diskusiju o tome zašto region i politička klima ne rade u korist mladih.