Serijal Ex Files
218

Ivo Josipović svečano otvorio izložbu predmeta i fotografija o odrastanju u ratnom Maglaju

Piše: E. M.
Detalj sa izložbe (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U prostorijama nekadašnje SDK banke i glavne komande u ratu u petak navečer svečano je otvoren serijal Ex Files: Maglaj kakvog smo voljeli, kojeg je realizovalo Udruženje mladih “Dictum Factum” iz Maglaja. Izložba priča i projekciju filma “Priča o djeci pod olovnom kišom” svečano je otvorio bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Ovogodišnji izložbeni ciklus Ex Files Maglaj, organizatori su posvetili odrastanju, a kustosi su u periodu od šest mjeseci uspjeli prikupiti fotografije koje su zabilježene u trenutku kada su maglajska djeca mogla izaći iz podruma i igrati se bez straha od “olovne kiše”. Osim fotografija izložene su i druge dragocjene stvari koje imaju sentimentalnu vrijednost kod građana Maglaja koji su i tokom poplava 2014. godine uspjeli sačuvati dio svoje prošlosti.

Na sinoćnjem otvorenju izložbe prisutnima se obratio inicijator ovog projekta Adi Softić koji je istakao kako mu je drago što se na većini fotografija nalaze sretna i nasmijana djeca.

"Umjetnost može biti katalizator promjena u društvu i velika mi je čast što se na svakoj od fotografija djeca smiju i vole. Djeca s fotografija danas su veliki ljudi i drago mi je da ste s nama. Hvala vam što ste nam pružili podršku u realizaciji ovog projekta, donirali fotografije i bili dio ove uspješne priče", poručio je Softić.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u petak navečer po prvi put je bio u Maglaju, a u svome obraćanju prisutnima na otvorenju je kazao kako serijal Ex Files Maglaj ima poruku mira.

"Počašćen sam jer sam ovdje s vama i došao sam jer mi se sviđa ovo što radite. Ovo je prvi put da sam u vašem gradu i za mene je ovo posebna prilika jer su mladi odlučili napraviti projekat koji nisu poruku mira. Nijednog važnijeg cilja nema, ni za političare, od izgradnje mira i prijateljstava između naroda i država", izjavio je Josipović te izložbu proglasio otvorenom.

Izložba i ovogodišnji projektni ciklus vezani su za pitanje odlaska i ostanka u BiH i regionu te će studenti i srednjoškolci s Josipovićem naredni dan voditi diskusiju o tome zašto region i politička klima ne rade u korist mladih.