Poruke iz Bakua
72

Josipović: Bez kompromisa nema ni poboljšanja stanja u regionu

M.P.
Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske (Foto: Klix.ba)
Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske (Foto: Klix.ba)
Region Zapadnog Balkana u ozbiljnoj je krizi, a političarima iz ovih zemalja nedostaje jedna vrlo važna riječ – kompromis, jer bez kompromisa, smatra to bivši predsjednik Hrvatske Ivo Joipović, nema ni poboljšanja stanja u regionu.

Josipović, koji je jedan od učesnika Globalnog Baku Foruma, novinarima iz BiH je kazao kako je situacija ozbiljna, a najvažniji strateški cilj svih zemalja u regiji je ulazak u EU, te poručuje kako se treba formirati mehanizam saradnje i dogovora koji će ublažiti tenzije, kako one među državama tako i unutar svake pojedine zemlje.

"Nažalost, stvari ne idu kako bismo svi željeli. Ja sam uvijek isticao da je članstvo BiH i drugih zemalja ključ stabilizacije regije, a i svake zemlje, da je to put koji nudi ozbiljnu perspektivu napretka i razvoja svih zemalja. Hrvatska može na tom putu pomoći ovako kako to i sada radi, a to je da u svim tijelima EU naglašava potrebu ozbiljnog razmatranja članstva i da se stvori plan, ali ključ je u svakoj pojedinoj zemlji. Mislim da jako griješe političari koji misle da će tek tako ući u EU. Neće, EU očekuje od svake zemlje ozbiljne reforme i onda će kad se one ostvare što prije i sa velikom voljom ih prihvatiti. Mi smo prošli dug i ozbiljan put do ulaska u EU, promijenili smo hiljade zakona, politike i društvo i Hrvatska je u tom postupku ulaska u EU postajala ne samo bolja država nego i bolje društvo. Neću reći da se neke stvari nisu vratile nazad, naprijer odnos prema korupciji i sama korupcija, ali globalno gledajući to nam je mnogo pomoglo. Čini mi se da u nekim državama Zapadnog Balkana ne postoji volja za reformama i to je jedan od većih problema“, istakao je Josipović.

Iako, kako kaže, nije upoznat detaljno sa reformama koje se provode u BiH, kaže kako vidi da oni koji prate situaciju nisu zadovoljni urađenim, te kako smatra da BiH i njeni političari sami moraju riješiti ključna pitanja.

Govoreći o otvorenim pitanjima između BiH i Hrvatske i Srbije, Josipović je kazao kako su brojna pitanja otvorena još od raspada Jugoslavije, a odnose se, između ostalog, na pitanje granica.

"Taj problem treba pred Međunarodni sud pravde, i da se tu konačno odrede granice. Trenutno to ne stvara neki veliki problem u odnosima zemalja, ali je to problem koji tinja i koji jednog dana može postati ključni problem", kaže Josipović.

Na pitanje za komentar o mogućnosti konflikta u BiH i uplitanju Hrvatske, Josipović kaže kako Hrvatska nema nikakvih teritorijalnih pretenzija ni ambicija, niti želi učestvovati u bilo kakvom sukobu.

"Hrvatska je za mirno rješenje i mirni aranžman svih odnosa. Hrvatska neće učestvovati ni u kakvom sukobu. Zvecka se oružjem, čujemo razne izjave, ali nadam se da će ostati samo na riječima", zaključio je Josipović.