Slovenački tandem
26

Sjajan nastup Jure Cerkovnika i Jake Mihelača na Sarajevo International Guitar Festivalu

L. R.
Foto: Raisa Šehu
Foto: Raisa Šehu
Uspješnim nastupom slovenačkog umjetničkog tandema kojeg čine gitarista Jure Cerkovnik i bariton Jaka Mihelač zaokružena je četvrta koncertna večer Sarajevo International Guitar Festivala.

Repertoarski odabir obuhvatio je djela koja predstavljaju raritet za koncertni podij jer čine kombinaciju stvaratelja koji dolaze s evropskog i regionalnog muzičkog područja, a koja je za glas i klavir priredio Jure Cerkovnik. Senzibilitet interpretacije obilježio je koncertno veče, što je publika prepoznala i nagradila aplauzom.

Ovogodišnje festivalsko izdanje zatvara se koncertom sjajnog španskog gitariste Luisa Alejandra Garcie, planiranim za 29. april u Bošnjačkom institutu s početkom u 20 sati.

Foto: Raisa Šehu
Foto: Raisa Šehu

García, je hvaljen je od strane međunarodne kritike kao "izvanredan muzički pripovjedač" te je jedan od najcjenjenijih španskih gitarista svoje generacije. Tome svjedoči više od 40 međunarodnih nagrada, među kojima je i prva nagrada na Paris International Guitar takmičenju.

Ovaj umjetnik do sada je nastupao je kao solista sa značajnim orkestrima, među kojima je i Nacionalni radio-televizijski orkestar Španije. Snimio je brojne albume, uključujući i najnoviji CD, "Reflejos" (2021), u produkciji izdavačke kuće JSM Guitar Records.