Kultura
83

"Maglaj kakvog smo voljeli": U Mapexu otvorena izložba posvećena starim vremenima

Klix.ba
(Foto: A. Šahman)
U nekadašnjem socijalističkom gigantu "Mapex" u Maglaju otvorena je izložba "Ex files: Maglaj kakvog smo voljeli".

Ekipa mladih okupljena oko udruženja "Dictum Factum" proteklih šest mjeseci pokrenula je akciju digitalizacije interesantnih fotografija koje svjedoče o životu, ljubavi i načinu življenja prijašnjih generacija. Fokus izložbenog tima je bio na digitalizaciji građe u periodu od 1930. do 1999. godine.

"Htjeli smo istražiti kako se to nekada živjelo, oblačilo, voljelo. Otvaranje izložbe je svojevrsno finale naše šestomjesečne uspješne akcije digitalizacije. Izuzetno smo ponosni što smo do sada prikupili preko 500 fotografija i što prezentujemo dio naše riznice. Ostatak prikupljene građe bit će dostupan na našoj web platformi uskoro. Platforma će se moći nadopunjavati tako da je svaki doprinos dobrodošao", kazao je Adi Softić, inicijator projekta.

Na izložbi je postavljeno 70 digitalno obrađenih i izrađenih fotografija kao i specijalna digitalna soba sa projekcijama preko 80 fotografija i video materijala.

Poseban dojam na samom otvorenju ostavile su djevojke koje su prezentovale modu koja je bila aktuelna na večernjim izlascima šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća kao i postavke predmeta od ličnog značaja za Maglajlije (značke giganta "Natron", festivala Studentsko ljeto, Košarkaškog evropskog prvenstva za žene održanog u Maglaju, ploče, kamere...). Fotografije su digitalizovane iz privatnih arhiva građana Maglaja a doprinos fotografijama nastalim u Maglaju izložbi je dao Milomir Kovačević Strašni kao i Minje Ramović i Eldar Emrić.

Izuzetno posjećeno otvorenje je začinio i nastup osnivača legendarne maglajske grupe "Osmijeh jutru" Ekrema Softića koji je prezentovao svoje kantautorske kompozicije kao i repertoar muzike "retro-maestro" koja se slušala i svirala u vremenima koja su obrađena na samoj izložbi. Maglajlije nisu krile svoje oduševljenje viđenim.

"Večeras prisustvujemo finalu akcije mladosti koja živi sada i želi istražiti prošlost kako bi nam stvorila bolju budućnost. Naš grad će uvijek biti podrška kvalitetnim idejama mladih ljudi i umjetnosti po kojoj smo prepoznatljivi", kazao je u svom obraćanju na otvorenju načelnik Općine Maglaj, Mehmed Mustabašić.

Izložba "Ex files: Maglaj kakvog smo voljeli" moći će se pogledati do 9. septembra 2016. godine svakim danom od 17 do 21 sat.