BiH
4

Pregovori o koaliciji u Srebrenici: Većinu će podržati SDP i dio SDA

Piše: El. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Konstituirajuća sjednica Skupštine Općine Srebrenica održat će se sutra, a međustranački dogovori o podijeli vlasti u Srebrenici nakon oktobarskih lokalnih izbora su u toku.

Uz podijeljenu SDA, u javnosti su se pojavile informacije da će novu skupštinsku većinu u Srebrenici činiti devet odbornika srpske i četiri bošnjačke nacionalnosti (2 iz SDP-a i 2 iz SDA).

Radomir Pavlović, predsjednik Općinskog odbora SNSD-a Srebrenica, potvrdio je za Klix.ba da je dogovoreno da skupštinsku većinu podrže zastupnici SDA i SDP-a.

On napominje da će danas biti održan zvanični sastanak na kojem će biti potpisan koalicioni sporazum, te da je dogovorena načelna raspodjela pozicija.

Mjesto predsjedavajućeg Skupštine Općine Srebrenica pripast će Bošnjacima, a dogovorena je raspodjela i ostalih funkcija u općinskim komisijama.

Na pitanje mijenja li išta činjenica da Hamdiju Fejzića ne podržava većina zastupnika SDA, Pavolović odgovara da se oni nisu time bavili.

"Mi smo dogovorili koje pozicije pripadaju Srbima, a koje Bošnjacima. Sada svako unutar svog korpusa to dijeli jer su u oba bloka učestvovali predstavnici više stranaka", kaže Pavlović.

Na ovaj koalicioni dogovor reagirao je, između ostalih, Sadik Ahmetović, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH kojeg podržava 5 od 7 zastupnika sa liste SDASBB/SBiH.

Konstituirajuća sjednica bez izbornog legitimiteta?

Ahmetović tvrdi da će se sutrašnja konstituirajuća sjednica održati bez izbornog legitimiteta Bošnjaka, jer će se izborni rezultati sa srpskim političkim strankama implementirati sa dva od sedam izabranih Bošnjaka.

"U ovom trenutku taj izborni legitimitet, odnosno pet odbornika Bošnjaka, se ne slaže sa onim što je potpisala SDA, odnosno njen predsjednik u Srebrenici. Ne slaže se sa načinom na koji treba implementirati izborne rezultate", rekao je Ahmetović za Klix.ba.

Ahmetović smatra da se proces koji je, kako kaže, započeo predsjednik SDA Srebrenice Hamdija Fejzić, mora zaustaviti.

Fejzić tvrdi da poštuju izborni legitimitet koji je dobila stranka te da on stoji iza odluka organa SDA.

"Ta informacija kruži od jedne grupe koja želi sebe staviti iznad stranke, a onaj ko ne bude poštovao odluke organa stranke smatra se da taj nije u stranci i da ne može biti odbornik te stranke, jer je stranka iznad svakog pojedinca i grupe. Uostalom, ne mogu odbornici voditi politiku, politiku vode stranka i stranačka tijela", rekao je Fejzić.

Podjele dogovorene, skupštinska većina će dobiti podršku

O potencijalno dogovorenoj koaliciji i tome ko će činiti skupštinsku većinu u Srebrenici Fejzić nije želio govoriti, ali je poručio da će je podržati.

"Broj nije bitan, bitno je da Skupština funkcionira i da ima stabilnu većinu koju smo mi već dogovorili", rekao je Fejzić.

Ahmetović je izrazio nadu da će radna grupa predsjedništva SDA na današnjem sastanku prepoznati interese Bošnjaka Srebrenice kroz izborni legitimitet onih koji su izabrani na proteklim izborima i koji bi trebalo da budu dio vlasti u Srebrenici.

"Sjednicom bez izbornog legitimiteta se potpuno eliminira utjecaj legitimnih Bošnjaka da predvode politiku u Srebrenici. Ozbiljno se urušava sam proces opstanka Bošnjaka u Srebrenici, onih koji su se vratili i svojom izbornom voljom rekli ko ih treba predstavljati. Sve to sutrašnja sjednica urušava, jer se želi na pozicije koje su predviđene Bošnjacima postaviti ljudi koji ne žive u Srebrenici i nemaju legitmitet, što je pogubno za budućnost Bošnjaka na području općine Srebrenica", zaključio je Ahmetović.

Hakija Meholjić, prvi čovjek SDP-a u Srebrenici, nije želio komentarisati da li će ova stranka podržati skupštinsku većinu.

Skupština Općine Srebrenica ima 21 zastupnika, a za većinu je potrebno 11. Najviše zastupničkih mandata ima SDA/SBB/SBiH (7), potom SNSD (5), SDS (2), SDP (2), DNS (2), dok su po jedan mandat osvojili SRS, PDP i Pokret za preokret.