Kraj 'mukama' Bolonjaca
0

Pravilnik o titulama i zvanjima do kraja godine

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Savjet ministara BiH trebalo bi da do kraja godine donese zvaničan pravilnik o titulama i zvanjima za svršene studente, rekao je ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, dodavši da se nada da će konačno to pitanje biti „skinuto“ sa dnevnog reda.

Govoreći o Bolonjskom programu studiranja, Nović je istakao da je jedan broj univerziteta u BiH u njega ušao potpuno „napamet“, prije nego su stvoreni određeni zakonski preduslovi da se on provede.

"Hiljade studenata završilo je trogodišnje školovanje po Bolonji, a univerziteti u BiH ne mogu da se usaglase koji pravilnik da se uspostave kada je riječ o titulama i zvanjima tih studenata“, naglasio je Nović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, rektori univerziteta u BiH već godinu i po dana ne mogu da se usaglase o tom pitanju, odnosno ne žele, a kako je rekao, te iste studente koje su oni proizveli, upućuju na državne organe, da oni to riješe.

Nović je rekao da resorno ministarsvo upravo „traga“ za rješenjima, kako bi se došlo do jedinstvenog stava oko pravilnika o titulama i zvanjima.

"To je suštinsko pitanje tih studenata, jer se postavlja pitanje njihovog zaposlenja, te da li će firme, institucije da prihvate trogodišnje školovanje kao fakultet i za koja radna mjesta je to predviđeno“, naglasio je Nović.

Ministar civilnih poslova je rekao da danas šest univerziteta u BiH prihvataju jednu varijantu vezanu za zvanja i titule studenata, a dva ne, te da će to pitanje biti riješeno, bez obzira na to što rektori „bježe“ i ne žele to da riješe.

Nović je upitao koja je uloga rektora, koja univerziteta, te za koga oni rade, dodavši da su oni ti koji treba da kažu koje titule treba da budu jedinstvene.

Prema njegovim riječima, kada bude riješeno ovo pitanje, neophodno je napraviti reformu u oblasti radnog zakonodavstva, kako bi se tačno znalo za koja radna mjesta je potrebno imati trogodišnji, a za koja četverogodišnji ili petogodišnji fakultet.

Vezani članci