Komentari (27)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
@etf Slazem se da se po starom sistem obradjivalo vise (nepotrebnog?) gradiva iz pojedinih predmeta, ali ako nisi cuo, prof Fatkic i Masic su davali rokove Bolonjaca studentima po starom sistem i NITI JEDAN student nije polozio taj rok! Valjda su se ponadali da ce se ponoviti neki rok od prije nekoliko godina i to ocekivali :) Uostalo vecina \'starih\' profesora jos uvijek radi na ETF-u i zna se koliko oni traze od studenta za prolaz, bio on Bolonjac ili ne!
Svi govore o olaksanom nacinu polaganja,mislite sta god hocete,ali student koji ne polozi parcijale po bolonji ima male izglede das polazi konacni ispit,ako nekoga zanima nacin studiranja po Bolonjskom procesu trebao je sam ici zavrsiti fax kad je lahko kao sto govori i ne misliti o zvanju i ekvivalenciji. Ja sam na Fakultetu za saobracaj i komunikacije i on traje 4 godine i neka mi neko kaze neki ispit koji ja nisam imao,a da ga je imao strai plan i program,ja ucim konstantno i radim,a ovi stari nema u citaonici,a ako su tako dobri studenti trebali su oni vec i zavrsiti
Po meni bolonja ima znatno slabiji kriterij pri ocjenjivanju studenata jer profesori imaju \"kvotu\" da za godinu dana mora proci (lupam) 30% studenata. To se barem primjeti na mom fakultetu (etf) gdje je godisnja prolaznost na matematici sa 7% skocila na preko 50%. Svojim usima nisam vjerovao da su polagali ispite a da nisu znali pitanja bez kojih ja nisam mogao ni pricati sa tim istim profesorom. Jest da bolonjce peglaju sa predavanjima i seminarskim vise nego u starom sistemu (sto ima daje manje vremena za ucenje) ali im je to barem ulazilo u krajnju ocjenu...
Pa tako ti je Hrvatska uradila, priznala Bolonju i ko je zavrsio redovno ekonomiju 4 god.dobio zvanje Magistar. Moja koleginica koja je u Zagrebu zavrsila ekonomiju dobila zvanje.Djaba ti je moj erko.
Valjda nece doci do poklona mastera, time bi nas po automatizmu degradirali kao viša škola, a diplome mastera nebi nigdje bile priznate!
Zainteresovao me naslov pa procitah i pomislih, sta kazu neki, vjerovano, neki od mojih bivsih studenata a sada kolega! Dragi moji Bolonjci, vi imate svoje znanje i zvanje nista manje ni za seminarski ni za vjezbu od prethodnog sistema obrazovanja i sve cestitke na diplomama. Ne hvatajte se za glavu nekih komentara o \" zvanju\" ili \"znanju \" jer oni koji misle tako i pisu tako a sto je pogresno sto odgovorno tvrdim. Oni Bolonjci koji steknu \"master\", zna da je pet dugih godina iza njih za razliku od prethodnog sistema obrazovanja od cetiri godine koje ce zavrsenima donijeti, malte ne na pladnju, zvanje \"master\".
\" mogu samo glasit..\" Rijec \"SAMO\" je premalo....zaista drsko od Vas za bilo koje zvanje od nabrojanih ( nisam bas sigurna da ste i to \"samo\" sve nabrojali. Bas me zanima sta Vi imate od tog \"samo\"? Nesto mi Vas komentar (vokabular ) ne ide sa bilo kojim nabrojanim zvanjem! Ljudi sa diplomom bilo ovom ili onom ne komentarisu tako! @patriot Na svakom faxu treba zaista zagrijati stolicu, postovani \"patrioto\". Uz Vas komentar, mislim da diploma \"doktora\" bas i ne odgovarala.
treba svrsit pa neg se zove kako hoce
pitule sa bakom mogu samo glasit: BSc - Bachelor of Science BA - Bachelor of Arts BEng - Bachelor of Engineering BEd - Bachelor of Education
PATRIOT@ ASS. SAM NA EKONOMSKOM FAXU U SA.ZAVRSIO SAM FAX PO STAROM,MAGISTERIJ POHADJAM PO NOVOM. JA LICNO MISLIM DA SU TO DVIJE STRANE ISTE MEDALJE, ALI MISLIM DA SU BOLONJCI IPAK KREATIVNIJI, FLEKSIBILNIJI, SAVREMENIJI U NAUCI, I PRAKTICNO SPREMNIJI ZA RAD OD STAROG SISTEMA. EVO PAR PREDNOSTI BOLONJE: 1) IMAJU VISE 2-3 ISPITA, 2) ISPITI SU IM OBIMNIJI, 3) OBAVEZNI NA VJEZBAMA, 4) MORAJU SUDJELOVATI U DISKUSIJAMA(USMENIM I ONLINE) I RADITI RED.ZADACE 5) 35-40 SEMINARSKIH RADOVA I NJIHOVE PREZENTACIJE. GLAS ZA JEDNAK STATUS
bolonja je definitivno kvalitetnija
mućite se i studirajte deb.ilćine a ja ču ijako imam papir za osnovnu i nisam nitijednu knjigu u zivotu pročito da imam milijone jer sam pametan odnosno kriminalac :)
jasno to, nego pazi, kod fakulteta koji su ranije trajali 5 godina, napravljena je bila diferencijacija; 3g - inžinjer 5g - dipl ing- master... to je i uredu... ali sta cemo za faxove koji su bili 4 godine- dipl ecc a za 3 godine, dodat isti obim... to po meni nije uredu.. za master se sada mora polagati prijemni na efsa, s tim, da ravnopravno mogu se upisati i kolege s starog sistema... dodatan problem je u tome što sada npr. pravni fax traje 4 godine po bolonji, a i ranije je trajao toliko.. e sad, kako to rijestiti... Bachelor prava- 4 godine dipl. pravnik -. akodjer 4 godine.. Kako to sada usaglasiti?
kako mi idete na zivce vi koji ste zavrsi po starom programu!!!!!! NAS nije niko pitao jel mi zelimo bolonju samo se uvela....ako je tako lako zasto ne upisete jos koji fakultet pa nek imate jos koju diplomu????nemoj da pricate gluposti kad ne znate kako je studirati po bolonji!!!!!!!!!!
@adis - ne bih se iznenadio kad bi jos nasi korumpirani fakulteti napravili nesto da moramo jso ici na predavanja da bi dobili diplome za mastera:) fuj