BiH
0

Potpisan Ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola"

FENA
U Sarajevu je danas nakon više od godinu dana pregovora s mađarsko-hrvatskim konzorcijem INA/MOL potpisan Ugovor o dokapitalizaciji "Energopetrola".

U ime Vlade Federacije BiH ugovor je potpisao premijer Ahmet Hadžipašić, uime konzorcija INA/MOL predsjednik Uprave naftne kompanije MOL Žolt Hernadi, a uime INA-e predsjednik Uprave te kompanije Tomislav Dragičević. Za "Energopetrol" ugovor je potpisao direktor Namik Bušatlić.

Prema ugovoru, INA/MOL će u naredne tri godine u "Energopetrol" investirati 150 miliona KM, sa 60 miliona KM će sanirati dugove ove kompanije, zadržati svih 1.059 radnika, te izmiriti oko pet miliona KM gubitaka firme iz prošle godine te gubitke u ovoj godini, u visini prošlogodišnjih. INA/MOL također će Vladi FBiH na ime prava za dokapitalizaciju "Energopetrola" isplatiti naknadu od 10,2 miliona KM.

Konzorcij će biti vlasnik 67 posto kapitala "Energopetrola", 22 posto ostaje FBiH, a ostalo malim dioničarima. Dokapitalizacija se odnosi na 65 benzinskih pumpi i dvije poslovne zgrade "Energopetrola".

U sklopu potpisivanja Ugovora o dokapitalizaciji danas je potpisan i Memorandum o socijalnom paketu između Sindikata "Energopetrola" i konzorcija INA/MOL.

Predsjednik uprave naftne kompanije MOL Žolt Hernadi istaknuo je nakon potpisivanja ugovora da Konzorcij INA/MOL od "Energopetrola" želi napraviti regionalnog naftnog giganta, u što će se građani BiH vrlo brzo moći i uvjeriti.

Premijer FBiH Ahmet Hadžipašić rekao je kako očekuje da Konzorcij do nove godine obnovi bar dvije do tri pumpe, te ispuni obaveze prema Vladi i izmiri dugovanja "Energopetrola".