BiH
0

Posmrtni ostaci 282 žrtve iz Srebrenice prevezeni u Potočare

Klix.ba
Posmrtni ostaci 282 srebrenička Bošnjaka, koje su snage pod komandom Ratka Mladića ubile u julu 1995. godine, prevezeni su u Potočare.

Učenjem Fatihe i minutom šutnje jutros je oko 80.000 građana duž ulica glavnog grada BiH ispratilo kolonu vozila koja je s posmrtnim ostacima 282 žrtve iz jula 1995. godine prošla Sarajevom na svom putu od Gradskih grobalja u Visokom prema Memorijalnom centru Potočari. Kolona od sedam vozila krenula je iz Visokog u 10 sati s tabutima u tri specijalna vozila. Oko 11 sati zaustavila se pred zgradom Predsjedništva BiH, gdje su posljednju poštu žrtvama odali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, potpredsjednik FBiH Desnica Radivojević i premijer FBiH Ahmet Hadžipašić, uz prisustvo predstavnika Islamske zajednice u BiH.

U ime člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca ispračaju je prisustvovao šef kabineta Simo Bozalo. U petominutnom opraštanju od žrtava saobraćaj je u većim ulicama grada bio zaustavljen.

Prolazak kolone s tabutima osiguravali su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i FBiH. Kolona je u 11 sati i 5 minuta krenula prema Vijećnici, odakle je nastavila za Bratunac, a u potočare je stigla oko 16 sati. Posmrtni ostaci ubijenih Srebreničana biće ukopani u Memorijalnom centru Potočari 11. jula.